Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi anglikanski primas bo dosedanji durhamski škof Justin Welby

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 12. 11. 2012 / 11:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi anglikanski primas bo dosedanji durhamski škof Justin Welby

Škofu Welbyju čestitke tudi iz Vatikana.

Šestinpetdesetletni Justin Welby bo novi primas anglikanske državne Cerkve v Angliji. Kraljica Elizabeta II. je dosedanjega škofa v Durhamu imenovala za naslednika dvainšestdesetletnega Rowana Williamsa na položaju canterburyjskega nadškofa, so minuli petek sporočili z vrha anglikanske Cerkve. 21. marca prihodnje leto bo škof Welby slovesno prevzel stolni sedež v Canterburyju.

Justin Welby se je izobraževal na elitni angleški šoli Eton, študiral pa je pravo in teologijo. Šele leta 1993, v starosti sedemintrideset let, je postal duhovnik, oktobra 2011 pa je prejel škofovsko posvečenje. Med leti 2007 in 2011 je bil dekan stolne cerkve v Liverpoolu. Med drugim je pred tem enajst let kot upravitelj delal v naftni industriji. Njegova duhovniška poklicna pot pa kaže postaje na družbenih žariščih. Welby je poročen in oče šestih otrok.

Novo imenovani anglikanski primas pripada evangelijskemu krilu anglikanske Cerkve. Na vodilnem položaju canterburyjskega nadškofa se tako v anglikanski Cerkvi izmenjujeta anglokatoliško usmerjeni nadškof, kakršen je dosedanji primas Williams, in evangelijsko usmerjeni voditelj. Razmeroma liberalnega Williamsa bo tako nasledil teološko malce konzervativnejši primas.

Justin Welby med drugim velja kot nasprotnik uveljavitve sklepanja zakonske zveze med istospolnimi partnerji. V času denarne krize je večkrat kritično ocenil pomankljivo družbeno odgovornost pri denarnem poslovanju.

Welby bo 105. canterburyjski nadškof, odkar je papež leta 597 svetega Avguština poslal v angleško grofijo Kent. V svoji novi vlogi bo deloval kot krajevni škof, vodja cerkvene pokrajine Canterbury, primas celotne Anglije, samodejni član zgornjega doma britanskega parlamenta ter poglavar svetovne anglikanske skupnosti. Opazovalci ocenjujejo, da bo kot pripadnik evangelijskega krila vodil konzervativnejšo politiko kot dosedanji primas Williams. Pri vprašanju škofovskega posvečevanja žensk zastopa sredinsko mnenje.

Anglikanski Cerkvi po vsem svetu pripada okoli 77 milijonov članov. Poleg angleške je še šestindvajset cerkvenih pokrajin, med drugim v Združenih državah Amerike, Avstraliji, vse več pa tudi v afriških državah. Canterburyjski nadškof velja za “Primus inter pares” (prvega med enakimi) in nima pravice odločanja v šestindvajsetih narodnih Cerkvah.

Ob imenovanju za novega anglikanskega primasa je škofu Welbyju čestital tudi predsednik Katoliške škofovske konference v Angliji in Walesu, nadškof Vincent Nichols. Nadškof Nichols je obenem izrazil upanje, da si bo novi primas prizadeval ‘za krepitev vezi krščanskega prijateljstva in poslanstva, ki že obstajajo med katoliško in anglikansko Cerkvijo v Veliki Britaniji’, ter računa na tesno sodelovanje z novim cerkvenim poglavarjem.

Welby sam je dejal, da je ‘izredno ganjen’ ob imenovanju. “Nihče ne bi mogel biti bolj presenečen nad izidom tega procesa kot jaz sam”, je poudaril v svojem prvem odzivu na imenovanje kraljice Elizabete II. Dejal je, da čuti veliko odgovornost do svojih predhodnikov in do novega položaja.

Trenutni anglikanski primas nadškof Williams je pozdravil odločitev o svojem nasledniku. Pri Welbyju ceni ‘njegovo izjemno širino sposobnosti’, pa tudi darove, kot so potrpežljivost, modrost in humor. Welby ima bogate osebne izkušnje in čut za mednarodna vprašanja. V medsebojnem sodelovanju se je vedno počutil ‘obogatenega in spodbujenega z njegovimi izkušnjami’.

Novemu anglikanskemu primasu je ob imenovanju čestital tudi vatikanski minister za ekumenizem, kardinal Kurt Koch. V imenu papeža Benedikta XVI. in Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani je novemu canterburyjskemu nadškofu in duhovnemu vodji svetovne anglikanske skupnosti izrekel iskrene čestitke.

Kardinal Koch je obenem poudaril velik pomen ekumenskih odnosov med rimokatoliško Cerkvijo in anglikansko skupnostjo. Že petdeset let Vatikan in anglikanci vodijo uradni teološki dialog, ki si prizadeva za globlje razumevanje velike dediščine ločene Cerkve. Cilj tega dialoga je ponovna vzpostavitev cerkvene skupnosti.

Kardinal je opozoril tudi na številna srečanja med papeži in canterburyjskimi nadškofi ter izrazil željo za čimprejšnje srečanje s škofom Welbyjem.

Foto: CNA

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh