Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi dokumenti o sodnem procesu Gailileja Galileja

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 10. 06. 2009 / 07:01
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi dokumenti o sodnem procesu Gailileja Galileja

Vatikanski tajni arhivi jih bodo v knjižni obliki objavili konec prihodnjega meseca

Vatikanski tajni arhivi bodo v sklopu mednarodnega leta astronomije objavili dokumente, ki se nanašajo na sodni proces Galileja Galileja. Knjiga bi naj bila izdana konec prihodnjega meseca, obsegala bo 550 strani, pripravili pa so jo pod vodstvom predstojnika Vatikanskih arhivov, škofa Sergia Pagana.

Po Paganovih besedah delo obsega temeljitejši izbor dokumentov in podatkov povezanih z Galilejem, ki jih je moč najti v poročilih inkvizitorjev. Prav tako bodo objavljena vsa pisma, ki se nanašajo na proces, in 20 novih dokumentov, ki so jih našli v Vatikanu od leta 1991 naprej. Knjiga bo vsebovala tudi poglobljeno predstavitev zgodovinskih okoliščin in potek samega procesa ter kritično oceno posameznih dokumentov.

Kot je dejal Pagana, bi teološke drže takratnega časa lahko bile bolj izčrpne in prožne ter dodal, da zgodovinski okvir ni bil zrel za sprejemanje znanstvenih dognanj velikega učenjaka iz Pise. Ne smemo zanikati, da je bilo pri tem primeru storjenih veliko napak, prav tako s strani samega Galileja, je dejal Pagana.

Kot je povedal, je bil v kulturi, ki je imela Zemljo za središče vesolja, kopernikanski sistem v popolnem nasprotju s svetimi spisi. Papež Urban VIII. se je trdno in dokončno odločil, da hoče preiskavo in sodbo, Galilejeva pisma in zapise pa je izročil v proučevanje le nekaterim cerkvenim krogom. Njihovi zaključki žal niso bili vedno pravilni. Kot primer je Pagana navedel jezuite, ki jih v preiskavo niso vključili, ti pa bi bili z Galilejem morda veliko bolj prizanesljivi.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh