Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi irski zakon o splavu: razprave o določanju roka

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 08. 2014 / 09:39
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi irski zakon o splavu: razprave o določanju roka

Potencialni samomorilki je bilo zavrnjenjo opravljanje splava v pozni nosečnosti.

Irska zakonodaja o splavu je znova poskrbela za medijsko razburjenje, potem ko so neki ženski, katere življenje je bilo ogroženo zaradi potencialnega samomora, zavrnili opravljanje splava v pozni nosečnosti. Po navedbah irskih medijev ženske v bolnišnici niso sprejeli, ker je bila njena nosečnost že daljša od 20. tednov.



Iz protesta je ženska pričela z gladovno stavko, vendar je kasneje pristala na poseg s carskim rezom. Otrok je bil rojen prezgodaj, po 25 tednih nosečnosti, in bo kasneje oddan v rejo.

Po zakonodaji, ki je v veljavo stopila v začetku letošnjega leta, je prekinitev nosečnosti na Irskem odslej zakonito dejanje, če je zaradi nosečnosti ogroženo življenje matere. To velja tudi v primeru, če je mati nagnjena k samomoru.

Da bi zaščitili zasebnost omenjene ženske, je bilo o njej v javnosti predstavljenih le malo podatkov. Šlo naj bi za tujo državljanko, ki je bila pred prihodom na Irsko v svoji domovini žrtev posilstva. Po navedbah dnevnika Irish Times je ženska že v začetku letošnjega aprila, v osmem tednu nosečnosti, prosila za opravljanje splava, vendar od pristojnih organov ni bila deležna ustreznih informacij.

Tako nasprotniki kot tudi zagovorniki splava zatrjujejo, da omenjeni primer jasno kaže na pomankljivosti nove zakonodaje. Škof iz Elphina, Kevin Doran, je prezgodnji carski rez označil kot »nemoralno dejanje«. Po njegovem mnenju za ta korak ni bilo »nikakršnih fizičnih razlogov«. Prezgodnji carski rez je sicer boljši od splava, vendar potek dogodkov »ni naraven«, je za Irish Independent pojasnil škof Doran.

Ruth Cullen, tiskovna predstavnica irske kampanje Za Življenje, pa je posvarila, da lahko tovrstni prezgodnji porodi predstavljajo veliko zdravstveno tveganje za otroka, saj lahko povzročijo »okvare možganov, slepoto ali celo smrt«.

Zagovorniki liberalnejše zakonodaje o splavu Doctors for Choice pa obžalujejo, da zdravniki, ki so odločali o psihičnem stanju ženske, pri svojem delu niso bili dovolj temeljiti.

Tudi irska pravosodna ministrica Frances Fitzgerald je izrekla svojo zaskrbljenost ob omenjenem primeru. Novo zakonodajo in njeno izvajanje bo potrebno »še naprej budno opazovati«, je za medije komentirala ob koncu tedna.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh