Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi kardinali na kratko (3. del)

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 01. 2014 / 06:37
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novi kardinali na kratko (3. del)

Novi kardinali na kratko (3. del)

V kardinalski zbor bodo uradno sprejeti 22. februarja, na praznik sedeža apostola Petra.

Papež Frančišek je po opoldanski molitvi angelovega češčenja minulo nedeljo predstavil imena 19 novih kardinalov vesoljne katoliške Cerkve. Med njimi je 16 mlajših od osemdeset let, torej kardinalov volilcev, trije upokojeni nadškofje pa bodo kardinalski naziv prejeli za posebne zasluge. V kardinalski zbor bodo uradno sprejeti 22. februarja.

V tretjem delu prispevka predstavljamo zadnjih šest kardinalov po abecednem redu:





14. Mario Aurelio Poli, 66 let, Buenos Aires

Da papež svojega rojaka Polija prav posebej ceni, je pokazal že s tem, ko mu je dva tedna po svoji izvolitvi v lanskem marcu zaupal vodenje domače škofije. To je bilo prvo škofovsko imenovanje novega pontifikata. Toda kardinalskemu škrlatu je ta položaj blizu tudi po izročilu: od leta 1935 je vsem nadškofom argentinske prestolnice z eno samo izjemo pripadalo mesto v kardinalskem zboru.

Poli, ki ima tako kot Frančišek italijanska korenine, je med leti 2002 in 2008 kot pomožni škof v Buenos Airesu tesno sodeloval s tedanjim nadškofom Jorgejem Mariem Bergogliem. V tistem času je bil asketski duhovnik zelo dejaven v problematičnih četrtih velemesta. Leta 2008 ga je Benedikt XVI. imenoval za škofa majhne škofije Santa Rosa v srcu Argentine. Pred začetkom študija teologije je novembra 1947 v Buenos Airesu rojeni Poli študiral pravo in družbene vede.

15. Orlando Beltran Quevedo, 74 let, Cotabato (Filipini)

Z imenovanjem drugega papeževega volilca s Filipinov Frančišek poudarja pomen te edine pretežno katoliške azijske dežele (poleg malega Vzhodnega Timorja). Sveti oče, tudi sam jezuit, obenem ohranja prisotnost redovnikov v kardinalskem zboru: številni med njimi bodo v prihodnjih letih dosegli starostno mejo in tako zapustili krog kardinalov volilcev.

Quevedo pripada redovni skupnosti oblatov Brezmadežnega spočetja Device Marije. Rojen je bil leta 1939 v Laoagu, v starosti 25 let pa je v Združenih državah Amerike prejel duhovniško posvečenje v svoji redovni skupnosti. Papež Janez Pavel II. ga je leta 1982 imenoval za škofa v Kidapawan v pokrajini Cotabato. Leta 1986 je napredoval na položaj nadškofa v škofiji Nueva Segovia na zahodu osrednjega filipinskega otoka Luzon; leta 1998 se je vrnil v Cotabato na otoku Mindanao na jugu države. S kardinalskim imenovanjem nadškofa Queveda imajo Filipini v kardinalskem zboru odslej kar štiri predstavnike.

16. Fernando Sebastian Aguilar, 84 let, upokojeni nadškof iz Pamplone

Nadškof Sebastia je bil rojen 14. decembra 1929 v kraju Calatayud v Španiji. Med leti 1993 in 2007 je bil nadškof v Pamploni in je eden izmed treh cerkvenih dostojanstvenikov, ki jim je Frančišek v starosti nad 80 let podelil kardinalski naziv. Zaradi svoje starosti novoimenovani kardinal ne bo mogel sodelovati na volitvah prihodnjega papeža.

Sebastian, ki pripada redu klaretincev, je pred tem med leti 1979 in 1993 vodil škofiji Leon in Granada.

17. Beniamino Stella, 72 let, prefekt Kongregacije za duhovnike

Italijan Stella je bil prvo znano imenovanje papeža Frančiška na vrh rimske kurije: v lanskem septembru je nekdanjega vodjo Papeške diplomatske akademije imenoval na položaj prefekta Kongregacije za duhovnike. S tem je Stella v Vatikanu prevzel odgovornost za velik del okoli 280.000 katoliških duhovnikov po vsem svetu.

Kot dolgoletni diplomat Svetega sedeža vesoljno Cerkev pozna kot le malokdo. Pred vodenjem akademije za diplomate je do leta 2007 24 let preživel na najrazličnejših položajih po vsem svetu, nazadnje je 15 let deloval v Latinski Ameriki: najprej kot veleposlanik na Kubi (1992-1999) in zatem v Kolumbiji. Pred tem je Sveti sedež pet let zastopal v Čadu, v Centralnoafriški republiki in v Demokratični republiki Kongo. Izkušnje v rimski kuriji si je Stella pridobil v centrali vatikanskega zunanjega ministrstva.

18. Orani Joao Tempesta, 63 let, Rio de Janeiro

Kot nadškof v Riu de Janeiru je Tempesta lahko kar malce računal na kardinalski škrlat. Tudi njegov predhodnik, Eusebio Oscar Scheid, je bil član kardinalskega zbora. Cistercijanec Tempesta je pred prevzemom velike škofije leta 2009 pet let vodil nadškofijo Belem. Rojen je bil v kraju Sao Jose do Rio Pardo, po opravljeni maturi je vstopil v cistercijanski red in v Sao Paolu študiral teologijo.

Po prejemu duhovniškega posvečenja leta 1974 je najprej deloval kot župnijski duhovnik, leta 1984 pa je postal prior svojega samostana in ko je ta leta 1996 postal opatija, tudi njen prvi opat. Leto dni kasneje ga je papež imenoval za škofa v kraju Sao Jose do Rio Preto; leta 2004 je napredoval na položaj nadškofa v Belemu. V lanskem poletju je bil Tempesta gostitelj novega papeža Frančiška na svetovnem dnevu mladih v Riu. Naslednja večja dogodka v brazilski metropoli sta svetovno nogometno prvenstvo v letošnjem poletju in olimpijske igre leta 2016.

19. Andrew Yeom Soo-jung, 70 let, Seul

Seulski nadškof izhaja iz korejske družine, ki je že v prvi polovici 19. Stoletja prevzela katoliško vero. Rojen je bil 5. decembra 1943, duhovniško posvečenje je prejel leta 1973. Najprej je deloval kot župnijski duhovnik, nato kot vodja različnih bogoslovnih semenišč, pa tudi v cerkveni upravi. Leta 2001 ga je Janez Pavel II. imenoval za pomožnega škofa prestolnice Seul, kjer je opravljal naloge generalnega vikarja. Leta 2012 ga je Benedikt XVI. imenoval za nadškofa.

Vir: Kathpress
Foto: splet / news.va

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh