Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi mednarodni center za medverski in medkulturni dialog na Dunaju

Objava: 29. 11. 2012 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi mednarodni center za medverski in medkulturni dialog na Dunaju

Center je poimenovan po savdskem kralju Abdullahu Bin Abdulazizu, pobudniku ustanovitve omenjenega središča.

Na Dunaju so minuli ponedeljek odprli Mednarodni center za medverski in medkulturni dialog, poimenovan po kralju Savdske Arabije Abdullahu Bin Abdulazizu (King Abdullah Bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue – KAICIID). Kot poroča Radio Vatikan, je kralj Abdullah namreč pobudnik ustanovitve središča, ki želi na svetovni ravni biti most med religijami in kulturami, s čimer predstavlja samostojno mednarodno organizacijo, neodvisno od političnih vplivov. Vlogo ustanovitelja si s Savdsko Arabijo delita še Avstrija in Španija.

Osrednji organ centra (imenovan Board of Directors) bo vključeval predstavnike različnih verskih skupnosti: krščanstva, judovstva, islama, hinduizma in budizma. Sveti sedež in torej katoliško Cerkev zastopa tajnik Papeškega sveta za medverski dialog Miguel Ángel Ayuso Guixot. Po njegovih besedah je dialog, ki temelji na spoštovanju in sodelovanju, nujno potreben ne le za sedanjost, ampak tudi za prihodnost medsebojnih odnosov. Otvoritve centra na Dunaju so se udeležili tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ministri za zunanje zadeve iz Savdske Arabije, Avstrije in Španije, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog pri Svetem sedežu kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik Islamske lige Abdullah Al Turki in ekumenski patriarh Bartolomej I. ter drugi verski in politični voditelji z svega sveta.

Sicer pa pri centru trdijo, da želi organizacija preko spodbujanja miru, družbene kohezivnosti, promocije spoštovanja in sodelovanja med osebami različnih kultur in religij prispevati k preprečevanju in reševanju morebitnih konfliktov. Center bi kot tak lahko postal referenčna točka za iskren dialog med različnimi religijami in kulturami. Na tiskovni konferenci prejšnji teden so bile predstavljene tudi programske smernice za naslednjih pet let. Usmerili se bodo v zagotavljanje boljših življenjskih razmer za otroke, mlajše od pet let, v šestih afriških državah, in sicer DR Kongo, Etiopiji, Nigeriji, Keniji, Sierri Leone in Ugandi. Po dostopnih podatkih naj bi leta 2010 umrlo 7,6 milijonov otrok za posledicami, ki bi jih sicer bilo mogoče preprečiti.

Pri centru želijo spodbujati higijenske navade in zdrav način življenja med družinami, v kar bi bile vključene tudi druge ustanove in verniki. Drugo dejavnostno področje se nanaša na formacijo verskih vzgojiteljev, ki bodo financirani z mednarodnimi štipendijami. Izbrani kandidati bodo imeli priložnost študirati na samem sedežu centra na Dunaju in poglobiti znannje s področja medkulturnega in medverskega dialoga. Med drugim nameravajo organizirati tudi mednarodne konference; prvi dve sta načrtovani že za leto 2013 in nato 2017, in sicer na temo 'Podoba drugega'.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh