Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi mufti je mag. Nevzet Porić

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 06. 2021 / 04:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2021 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novi mufti je mag. Nevzet Porić

Novi mufti je mag. Nevzet Porić

Na čelu Islamske skupnosti v Sloveniji je nasledil dr. Nedžada Grabusa, ki se poslavlja konec meseca.

Prof. dr. Nedžad Grabus (desno), ki je bil mufti Islamske skupnosti v Sloveniji zadnjih 15 let, in njegov naslednik mag. Nevzet Porić. FOTO: Igor Vojinović



Novi mufti Islamske skupnosti v Sloveniji je mag. Nevzet Porić, ki je v zadnjih dveh desetletjih delal kot tajnik, generalni tajnik islamske skupnosti in nazadnje kot muftijev namestnik. Na volitvah za predsednika Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji, ki so potekale v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani, je bil za petletno mandatno obdobje kot edini kandidat imenovan soglasno, nasledil pa bo prof. dr. Nedžada Grabusa, ki položaj – kot je napovedal že pred tremi meseci na zboru islamske skupnosti – po 15 letih zapušča prihodnjo sredo, zadnji dan junija.

»Odgovoren, predan, vztrajen sodelavec«

Dosedanji mufti Nedžad Grabus je v nagovoru izpostavil, da je Islamska skupnost v Sloveniji danes arhitekturno in organizacijsko na zavidljivi ravni, in izrazil pričakovanje, da se bo tudi v prihodnje vsebinsko dopolnjevala in ohranila zaupanje. Nevzeta Porića pozna že zelo dolgo, po njegovih besedah gre za »odgovornega, predanega in vztrajnega sodelavca«, ki mu je še čestital za imenovanje. Porić se je sicer rodil leta 1977 v Bihaću. Osnovno šolo je obiskoval na Jesenicah, srednjo teološko šolo v Zagrebu, študiral in magistriral pa je na Fakulteti za islamske znanosti v Sarajevu.

Nadaljevanje dobrih odnosov s Katoliško cerkvijo

Novi mufti se je najprej zahvalil za izkazano podporo in predhodniku za vse storjeno v zadnjem desetletju in pol. Prisotne je seznanil z načrti in smernicami vodenja in izpostavil zlasti verske in izobraževalne aktivnosti, finančno-administrativno področje, delo z imami in člani skupnosti, realizacijo odprtih infrastrukturnih projektov, nadaljevanje dobrih odnosov s Katoliško cerkvijo in drugimi verskimi skupnostmi, reševanje odprtih vprašanj z državo in nadaljevanje pozitivnega trenda vključevanja in prispevanja k odprtosti in raznolikosti slovenske družbe.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh