Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi muzej v rojstni hiši Janeza Pavla II.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 04. 2014 / 06:54
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novi muzej v rojstni hiši Janeza Pavla II.

Novi muzej v rojstni hiši Janeza Pavla II.

V povečanem papeževem muzeju na 1.200 kvadratnih metrih med drugim na ogled pištola atentatorja Alija Agce; danes slovesno odprtje s kardinalom Dziwiszem.

Po večletni prenovi v rojstni hiši Janeza Pavla II. (1978-2005) v mestu Wadowice na jugu Poljske danes odpirajo precej povečan papežev muzej. Na 1.200 kvadratnih metrih si bo na multimedijski razstavi mogoče ogledati številne nove predmete, med drugim tudi pištolo, s katero je atentator Ali Agca maja leta 1981 na Trgu sv. Petra streljal na tedanjega papeža in ga hudo ranil. Italijansko pravosodno ministrstvo je orožje muzeju posodilo za tri leta.



Na ogled bodo tudi številne fotografije in zapiski Karola Wojtyle/Janeza Pavla II. in sutana, ki jo je nosil leta 1978 v prvih dneh po izvolitvi za papeža. Muzej je posvečem življenju in delovanju poljskega papeža, pa tudi zgodovini judov v mestecu v bližini Krakova. Leta 1919 sta se starša, Karol in Emilia Wojtyla, preselila v dvosobno stanovanje v prvem nadstropju hiše. Maja 1920 se je tam rodil kasnejši papež in v tej hiši preživel 18 let svojega življenja.



Papež Frančišek bo svojega predhodnika za svetnika razglasil 27. aprila letos v Vatikanu. Na današnjem slovesnem odprtju muzeja pričakujejo krakovskega kardinala in dolgoletnega osebnega tajnika Janeza Pavla II., Stanislava Dziwisza, pa tudi poljskega ministra za kulturo Bogdana Zdrojewskega. Že leta 1984 so v stanovanju uredili muzej. Nova razstava je razširjena na vsa štiri nadstropja od kleti do podstrešja. Obnova se je pričela leta 2010, stroški pa so znašali okoli 3,3 milijone evrov. Območna vlada je za obnovo iz evropskih sredstev prispevala 2,5 milijona evrov.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh