Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi ordinariat za avstralske anglikance, ki so prestopili v katoliško Cerkev

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 16. 05. 2012 / 07:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi ordinariat za avstralske anglikance, ki so prestopili v katoliško Cerkev

Tretji ordinariat bo ustanovljen po vzoru britanskega in ameriškega.

Papež Benedikt XVI. bo sredi junija ustanovil katoliški osebni ordinariat za anglikance v Avstraliji, ki so se odločili prestopiti v katoliško Cerkev, je konec minulega tedna sporočila katoliška Avstralska škofovska konferenca v Canberri. Ordinariat, ki ga bodo poimenovali 'Naša Gospa Južnega Križa', bo tretji te vrste, prva dva sta bila ustanovljena v Veliki Britaniji in v Združenih državah Amerike. Kot so sporočili iz Canberre, bo tudi ordinariat v Avstraliji prejel status škofije.

Papež Benedikt XVI. je institucijo osebnih ordinariatov ustvaril z namenom, da bi anglikanskim kristjanom omogočil pripadnost katoliški Cerkvi ob ohranitvi anglikanskih izročil. Številne anglikanske vernike je k izstopu spodbudila predvsem odločitev anglikanske Cerkve, da bodo škofovsko posvečenje podeljevali tudi ženskim duhovnicam. V lanskem letu je bil ustanovljen osebni ordinariat 'Naše Gospe iz Walsinghama' za Anglijo in Wales, januarja letos pa so ustanovili tudi osebni ordinariat v Združenih državah Amerike.

Pred nekaj tedni je Vatikan britanskemu ordinariatu namenil denarno pomoč v višini okoli 190.000 evrov. Ta škofiji podobna struktura po lastnih navedbah trenutno šteje okoli tisoč tristo laikov in šestdeset duhovnikov. Britanski ordinariat je že takoj po ustanovitvi prosil za denarno podporo. Svoje letne izdatke namreč ocenjuje na več kot milijon evrov.

Ordinariati morajo sami financirati duhovno oskrbo, svetišča in duhovnike. To velja tudi za starostno oskrbo večinoma starejših duhovnikov, ki so prestopili v katoliško Cerkev. V anglikanski Cerkvi v Veliki Britaniji imajo duhovniki s svojimi družinami do dopolnjenega sedemdesetega leta pravico do brezplačnega bivališča, prav tako pa imajo zagotovljeno tudi pokojnino. Ta zagotovila so s prestopom v katoliško Cerkev izgubili.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh