Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi papamobil za Benedikta XVI.

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 12. 2012 / 17:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi papamobil za Benedikta XVI.

Papež je dobil dve vozili, ki so ju na novo razvili pri podjetju Mercedes-Benz; prejšnji model je bil v uporabi deset let.

Papež Benedikt XVI. ima novi papamobil. Predsednik podjetja Daimler AG je svetemu očetu minuli konec tedna v Vatikanskih vrtovih izročil posebej zanj izgotovljeni model Mercedes-Benz razreda M, kot so sporočili iz Vatikana. Izvedenci avtomobislkega koncerna so vozilo razvijali skoraj leto dni, so pred tem pojasnili na tiskovni konferenci. Kot pri prejšnjem modelu, ki je bil v uporabi deset let, je papež tudi tokrat dobil dve vozili. Na ta način se lahko izognejo težavam s transportom ob hitri menjavi prizorišč na potovanjih. Novi papamobil Benedikt XVI. uporablja že od minule sobote, ko se je z njim odpeljal k Španskim stopnicam v Rimu, kjer je bila slovesnost ob prazniku Brezmadežne.

Zaradi številnih tehničnih izboljšav je novi papamobil za Benedikta XVI. še udobnejši. Poseben zastekljeni predel, v katerem papež sedi, je 40 cm višji od predhodnega; električno nastavljivi sedež, pomožna stopnička s posebej prirejeno višino koraka in dodatni ročaji olajšajo vstopanje in izstopanje petinosemdesetletnega cerkvenega poglavarja. Poleg tega je avto v notranjosti še bolje osvetljen in omogoča govorno povezavo z voznikom. Prezračevanje se napaja s sončnimi celicami na strehi vozila. Zaradi varnostne okrepitve papamobil tehta pet ton, poganja pa ga bencinski motor z okoli 400 konjskimi močmi.

»Podjetju Mercedes-Benz je v čast, da bo naše vozilo Njegovo svetost Benedikta XVI. še naprej spremljalo na potovanjih«, je dejal predstavnik podjetja ob predaji papamobila. S tem avtomobilski koncern nadaljuje svoje več kot osemdesetletno sodelovanje z Vatikanom. Kot prvi papež je Mercedesovo limuzino od leta 1930 dalje uporabljal Pij XI. (1922-1939). Prvi papamobil so skonstruirali leta 1980 za papeža Janeza Pavla II. Oba nazadnje uporabljena modela sta na ogled v Vatikanskih muzejih oz. v muzeju podjetja Mercedes-Benz v Stuttgartu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh