Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Novi papež je velika spodbuda za ekumenizem«

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 09. 05. 2013 / 07:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Novi papež je velika spodbuda za ekumenizem«

Po mnenju anglikanskega škofa Hilla je za ekumenizem najbolj spodbuden papežev poudarek njegove vloge rimskega škofa.

Anglikanski škof Christopher Hill, član Sveta za edinost med kristjani pri anglikanski Cerkvi, je papeža Frančiška ocenil kot 'izjemno spodbudni lik' za celotni ekumenizem. Predvsem Frančiškov poudarek njegove vloge rimskega škofa ima po Hillovem mnenju lahko dolgoročno izredno pozitiven vpliv na ekumensko gibanje, pa ne le med anglikanci, kot je škof pojasnil v pogovoru za Radio Vatikan. Podobnega mnenja bi bili lahko tudi pravoslavni verniki, saj 'cerkveno vodstvo' razumejo v tem smislu, da so škofje odgovorni kot skupina, 'ne pa en sam škof, ki bi bil odgovoren za vesoljno Cerkev; govorimo o Cerkvi kot o skupnosti Cerkva', je pojasnil škof Hill, član mednarodne anglikansko-rimokatoliške ekumenske komisije ARCIC.

Kot je še dejal, je ta novi poudarek 'z ekumenskega vidika ustrezen in v precejšnjo pomoč in bo lahko dolgoročno poskrbel za precejšnjo razliko v odnosih'. Komisija ARCIC v teh dneh zaseda na svoji tretji konferenci v brazilskem Riu de Janeiru, udeleženci srečanja pa razpravljajo o odnosu med vesoljno in krajevnimi Cerkvami.

Da ima Rim novega papeža in Canterbury novega primasa, pa po mnenju prelata Marka Langhama, ki v komisiji zastopa Papeški svet za edinost med kristjani, ne bo revolucionarno vplivalo na anglikansko-katoliški dialog. Navsezadnje so 'vsa stara vprašanja še vedno odprta'. Obenem pa smo pri novih začetkih v povsem novem ozračju in dialog pričenja s svojim novim poglavjem, je prepričan prelat Langham.

Papež Frančišek bo po prelatovem mnenju v ekumenskem dialogu z anglikanci ubral pravilen ton. Langham je ob tem spomnil na skupno izjavo 'Gift of Authority' iz leta 1998. V delovnem dokumentu so pisci izpostavili skupne točke med anglikansko in katoliško Cerkvijo, papeški primat pa je v njem predstavljen kot 'dar za vse Cerkve'. Frančiškov ton je po Langhamovem mnenju povsem uglašen z omenjenim dokumentom.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh