Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi papež je želel svoj doktorat zaključiti po upokojitvi

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 20. 03. 2013 / 09:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi papež je želel svoj doktorat zaključiti po upokojitvi

Jezuitska univerza v St. Georgnu pri Frankfurtu: Bergoglio doktorske dizertacije, ki jo je pričel pisati v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, še ni zaključil.

Večer svojega življenja si je papež Frančišek najverjetneje predstavljal malo drugače: po upokojitvi se je nekdanji primas argentinskih škofov želel posvetiti svojemu – še nedoknčanemu – doktorskemu delu, kot je moč sklepati iz navedkov Jorgeja Maria Bergoglia v argentinskem časniku ‘El Observador’.

V podrobnem prispevku o kardinalu Bergogliu iz lanskega julija navajajo besede novega papeža: “Moji načrti za prihodnost so povsem jasni. Rad bi končal svoj doktorat, kar mi doslej še ni uspelo, živel v skupnosti s sobrati duhovniki in še naprej deloval v mestni četrti Flores.” Jasno pa mu je bilo tudi, ‘da nikoli ne veš, kakšna je vloga, ki nam jo je namenil Gospod’, je zapisano v prispevku, v katerem Bergoglia opisujejo kot enega izmed najbolj odprtih predstavnikov argentinskega katolištva, z malodane preroškimi vizijami.

Dejansko papež Frančišek svojega doktorata, ki ga je na nemški Filozofsko-teološki jezuitski visoki šoli v mestu St. Georgen pri Frankfurtu pričel pisati v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, še ni zaključil. V času študija je Bergoglio leta 1985 nekaj mesecev preživel tudi v St. Georgnu, kjer se je s posameznimi profesorji posvetoval o svojem doktorskem delu, so minuli teden sporočili na spletni strani omenjene univerze. Doktorskega študija pa novoizvoljeni papež še ni zaključil.

Kot je po poizvedovanju nemške katoliške agencije KNA sporočila Nemška narodna knjižnica v Frankfurtu, je Bergoglio leta 1987 v Buenos Airesu objavil delo z naslovom ‘Duhovna razmišljanja o apostolskem življenju’, dolgo 320 strani. Na mednarodnem trgu je bil naslov poenostavljen v ‘Meditacije’; tudi sicer v številnih knjižnih katalogih ni označbe za dizertacijo ali pa za teološke strokovne razprave o omenjenem delu.

Leta 1992 je po navedbah Nemške narodne knjižnice izšlo delo z naslovom ‘Razmišljanja o upanju’. Veliko pozornost pa je leta 1998 zbudila knjiga na 144 straneh z naslovom ‘Dialogi med Janezom Pavlom II. in Fidelom Castrom’.
Nejasnosti glede Bergogliovega doktorskega dela so nastale po tem, ko vatikanski tiskovni urad v neuradnih delovnih dokumentih za konklave ni predal potrjenih podatkov k življenjepisom posameznih kardinalov. Za Bergoglia je tako v angleškem prevodu pisalo, da je promoviral v Nemčiji. V italijanskem izvirniku pa je bil zapis o ‘bivanju v Nemčiji, kjer naj bi Bergoglio zaključil doktorski študij’. O doktorskem nazivu v izvirnem zapisu ni bilo govora.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh