Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi praški nadškof ustoličen

Objava: 13. 04. 2010 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi praški nadškof ustoličen

Dominik Duka od leta 1975 do političnega preobrata v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja ni smel opravljati duhovniškega poklica

Minulo soboto je bil v češki prestolnici ustoličen novi praški nadškof Dominik Duka. Slovesnega bogoslužja v praški stolnici so se udeležili številni visoki predstavniki cerkvenega in političnega življenja na Češkem.

Šestinšestdesetletni Duka je do sedaj opravljal škofovske naloge v škofiji Hradec Kralove, na mestu praškega nadškofa pa je nasledil sedeminsedemdesetletnega kardinala Miloslava Vlka, ki je praško nadškofijo vodil od leta 1991. Z novim položajem bo novi nadškof najverjetneje prav tako deležen kardinalskega naslova.

Leta 1943 rojeni Duka je pred dvainštiridesetimi leti vstopil v dominikanski red, leta 1970 pa je prejel duhovniško posvečenje. Po petih letih dušnega pastirstva v severnem obmejnem območju praške nadškofije mu je leta 1975 država prepovedala opravljanje duhovniškega poklica. Duka je petnajst let delal kot risar v tovarni avtomobilov Škoda v Plznu. Ves čas pa je dejavno sodeloval pri izobraževanju dominikanskega podmladka.

Med leti 1986 in 1998 je Duka opravljal naloge dominikanskega provincijala na Češkem in Moravskem. Po padcu komunizma je bil izvoljen za predsednika vrhovne redovne konference na Češkem. Med leti 1992 in 1996 pa je bil podpredsednik Zveze evropskh konferenc višjih redovnih predstojnikov. Na tej funkciji se je leta 1994 v Vatikanu udeležil Svetovne škofovske sinode o redovnem življenju. Leta 1998 je tedanji papež Janez Pavel II. Dominika Duko imenoval za škofa v češki škofiji Hradec Kralove.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh