Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi predsednik Konference evropskih Cerkva

Objava: 17. 12. 2009 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi predsednik Konference evropskih Cerkva

Položaj bo prevzel pariški pravoslavni metropolit Emmanuel

Pariški pravoslavni metropolit Emmanuel Adamakis, predstavnik Ekumenskega patriarhata pri Evropski zvezi, je novi predsednik Konference evropskih Cerkva. Za podpredsednika sta bila imenovana namestnica predsednika evangeličanske Cerkve Hessen-Nassau, Cordelia Kopsch, in anglikanski škof Christopher Hill.

Metropolit Emmanuel prihaja s Krete, škofovsko posvečenje pa je prejel leta 2003. Obenem opravlja tudi funkcijo predsednika Pravoslavne škofovske konference v Franciji in sopredseduje Svetovni konferenci verstev za mir. Kot svojo osrednjo nalogo je izpostavil približevanje zahodne in vzhodne Evrope in okrepitev dejavnosti pravoslavnih Cerkva pri Konferenci evropskih Cerkva. V Konferenco naj bi se po njegovem mnenju ponovno vključila tudi ruska pravoslavna Cerkev, ki je svoje članstvo umaknila oktobra 2008. Takrat so namreč estonski pravoslavni Cerkvi moskovskega patriarhata zavrnili članstvo v Konferenci evropskih Cerkva.

Konferenca evropskih Cerkva je evropska skupnost 126 reformatorskih, pravoslavnih, anglikanskih in starokatoliških Cerkva, v njej pa so tudi predstavniki metodistične in binkoštne Cerkve. Konferenca je bila ustanovljena pred petdesetimi leti, leta 1959, in ima sedež v Ženevi ter urada v Bruslju in Strasbourgu. Rimokatoliška Cerkev ni članica Konference evropskih Cerkva, vendar z njo sodeluje na številnih ravneh, predvsem preko Sveta evropskih škofovskih konferenc in Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh