Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi prevod Svetega pisma na Norveškem prodajna uspešnica leta 2011

Objava: 11. 01. 2012 / 10:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi prevod Svetega pisma na Norveškem prodajna uspešnica leta 2011

Več kot trideset prevajalcev, znanstvenikov in literatov se je dvanajst let ukvarjalo s prevodom v jezika ‘bokmal’ in ‘nynorsk’.

Presenečenje na norveškem knjižnem trgu: prevod Svetega pisma je v lanskem letu postal prava prodajna uspešnica. Od začetka prodaje ‘Svetega pisma 2011’ – Božjo besedo so prevedli v jezika ‘bokmal’ in ‘nynorsk’ – 19. oktobra lani so do konca koledarskega leta novi prevod prodali v nakladi 79.000 izvodov, kot je sporočila Norveška svetopisemska družba. Več kot trideset prevajalcev, znanstvenikov in literatov se je s prevodom ukvarjalo dvanajst let, ta pa zdaj velja za uradno različico luteranske deželne Cerkve. ‘Sveto pismo 2011’ je obenem prvi norveški prevod Svetega pisma v celoti vse od leta 1978.

Strokovnjaki so z novim prevodom pričeli leta 1999. Pet let kasneje je izšla Nova zaveza, do leta 2011 pa so se je nadaljevalo prevajanje starozaveznih besedil. Kot je še sporočila Norveška svetopisemska družba, je bil cilj prevajalcev, da ob lahko razumljivem, sodobnem jeziku ostane besedilo čim bliže hebrejskemu in grškemu izvirniku.

Po navedbah medijev je uspeh prodaje moč pripisati uspeli tržni strategiji in ne toliko pokolu na otoku Utoya, ki je Norvežane minulo poletje spravil v nekakšno družbeno negotovost. Norveška svetopisemska družba je že od vsega začetka načrtno razvijala svojo tržno strategijo: s prodajo Svetega pisma so pričeli točno ob polnoči, organizirali so pravo medijsko kampanjo, v katedrali v Oslu pa priredili slovesnost, med katero so ‘Sveto pismo 2011’ označili za ‘kulturni dogodek leta’. Poleg tiskane izdaje je novi prevod na voljo tudi kot aplikacija za mobilne telefone in kot slušna knjiga.

Norveško svetopisemsko družbo je leta 1816 ustanovila luteranska deželna Cerkev, trenutno pa jo vodi adventistični pastor Tor Tjeransen. Njen cilj je prevajanje in širjenje Svetega pisma na Norveškem, povezana pa je tudi s 146 drugimi narodnimi svetopisemskimi družbami.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh