Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi škof Marketz: Z jezikom ne bo težav

Za vas piše:
K. C.
Objava: 06. 12. 2019 / 10:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2019 / 10:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi škof Marketz: Z jezikom ne bo težav

Novoimenovani škof je na sedežu krške škofije v Celovcu novinarje nagovoril v nemščini in slovenščini.

Na god sv. miklavža, v petek, 6. decembra, se je v Škofijski palači v Celovcu medijem prvič predstavil Jože Marketz, ki ga je papež Frančišek 3. decembra imenoval za škofa krške škofije. Z apostolskim administratorjem Wernerjem Freistetterjem je na tiskovni konferenci več kot 50 nemško govorečim medijem, med njimi pa smo bili tudi iz Slovenije nacionalna Televizija in Družina, predstavil svoje poglede na bodočnost Cerkve. Izjemno zanimanje avstrijskih medijev - po uradnem nagovoru novega škofa so novinarji časpisnih, televizijskih in radijskih hiš še dolgo postavljali vprašanja - kaže, kako težko so na Koroškem po odhodu Aloisa Schwartza leta 2018 čakali novo cerkveno vodstvo. Da se je dolgo branil te misli, da bi mu zaupali vodstvo škofije, je povedal Marketz, zadnja leta " z dušo in telesom", kot je dejal, predan vodstvu Caritas na Koroškem. "Zdaj je vseeno prišlo tako. V vsej ponižnosti in v zaupanju na Božjo pomoč in pomoč številnih ljudi, ki me bodo podpirali, bom rad nastopil to pomembno, a gotovo ne lahko službo v naši škofiji." Škofovsko posvečenje bo na svečnico, 2. februarja, v celovški stolnici.



Že na začetku tiskovne konference se je škof Marketz v slovenščini posebej zahvalil zanimanju medijev in izrazil upanje, da bodo dobro sodelovali. Gesta, ko je ob vstopu v dvorano vsakemu od novinarjev dal roko, je dobra popotnica za lepe človeške odnose med Cerkvijo in mediji. Posebej je zbrane nagovoril tudi v slovenščini, kar je gotovo novost v zgodovini škofije ob nastopu mandata novih škofov. "Drage zastopnice, dragi zastopniki medijev! Čeprav škofijo dobro poznam, se zavedam, da bo prvi veliki izziv spoznati vse cerkvene ustanove, predvsem pa ljudi v naši Cerkvi in deželi. Ena dolžnost, ki je moje predhodnike kar mučila, pa mi ne bo delala težav, namreč se seznaniti s slovenskim jezikom naše dvojezične škofije! Hvaležen sem, da je prav katoliška Cerkev v zadnjih desetletjih tako sooblikovala našo družbo, da imamo na Gradiščanskem Hrvata v škofovski službi, na Koroškem od sedaj naprej pa Slovenca.
Iskanja pravičnosti in sprave se Cerkev na Koroškem ni izogibala in naj bi se tudi v prihodnje ne. Ob vsem angažmaju pa je potrebna tudi molitev, ker ustvarja potrebno globino in duhovno moč. Prav zato so nas slovenske vernike v Cerkvi na Koroškem vedno občudovali. Vesel bi bil, če bi moje imenovanje za škofa to vrlino pomagalo ohraniti. Osebno se seveda zelo veselim zanimanja iz Slovenije in zamejske Italije; veselim se srečanj z mnogimi rojaki, zaenkrat pa preprosto prosim za molitev. Hvala!«

Jože Marketz je v tisočletni zgodovini krške škofije (ustanovljena je bila leta 1072) šele drugi krški škof slovenskega rodu. Leta 1824 je bil imenovan prvi Slovenec, Jakob Peregrin Paulič (1757 - 1827), rojen na Žihpoljah. O vprašanjih, povezanih s škofovim slovenstvom, ki so v drugem delu tiskovne konference kar vrela iz novinarje, med drugim ali bo kot škof uradno Jože ali Josef, ali bodo odslej maše v celovški stolnici v slovenščini, ali bo slovenska manjšina v škofiji imela posebne privilegije pa tudi o literaturi in ideologiji Petra Handkeja ... pa v tiskani Družini.



Po prihodu v dvorano nadškofijskega dvorca, kjer je bila tiskovna konferenca ...


... je vsakemu od novinarjev, kamermanov, fotografov ponudil roko ...




Zbrane novinarje je nagovoril v nameščini in slovenščini


Po koncu novinarske konference je potrpežljivo poziral številnim fotografom


Jože Marketz je med drugim novinarjem povedal, da se ne bo preselil v škofijski dvorec, ampak bo tudi kot škof živel v stanovanju v Celovcu, kjer je živel doslej.

Več o novem škofu Jožetu Marketzu v novi tiskani Družini

Foto: Ksenja Hočevar

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh