Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi zvonovi v cerkvi Svete Trojice v Vnanjih Goricah

Za vas piše:
J.P.
Objava: 26. 09. 2022 / 08:18
Oznake: Škof, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2022 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novi zvonovi v cerkvi Svete Trojice v Vnanjih Goricah
Blagoslov štirih novih zvonov. FOTO: Arhiv župnije

Novi zvonovi v cerkvi Svete Trojice v Vnanjih Goricah

V nedeljo, 25. septembra, je škof Anton Jamnik blagoslovil in posvetil štiri nove zvonove za podružnično cerkev Svete Trojice v Vnanjih Goricah v Župniji Brezovica.

Že leta 1896 je cerkev dobila štiri bronaste zvonove. A kdo bi takrat mislil, da le za dvajset let. V prvi svetovni vojni so bili vsi uničeni. Po vojni so leta 1924 nabavili štiri železne zvonove, a je bil najmanjši tako ponesrečeno ulit, da ni bil v uporabi. Delna rešitev je bila pri nabavi najmanjšega, bronastega zvona, leta 1992. Ves čas pa je bila močna želja po novih bronastih zvonovih.

FOTO: Arhiv župnije

Ta želja se je začela uresničevati leta 2017, ko je bila izbrana melodija po napevu »Salve Regina« in ton novih zvonov: d1, f#1, a1, h1. Šele štiri leta pozneje je bila dokončno sprejeta in potrjena ponudba livarja Grassmayr za izdelavo štirih bronastih zvonov srednje težke izvedbe. Ulivanje zvonov je bilo 20. maja letos in na Slomškovo nedeljo slovesna blagoslovitev, maziljenje in dvig zvonov.

FOTO: Arhiv župnije

Novi zvonovi posnemajo upodobitve svetnikov, ki so bile na zvonovih, uničenih med prvo svetovno vojno. Veliki zvon, teže 1600 kilogramov, ima upodobitev Svete Trojice in svetega Janeza Krstnika in je posvečen Sveti Trojici. Drugi zvon, ki tehta 770 kilogramov, ima upodobitev Svete Marije Kraljice in križanje Jezusa Kristusa in je posvečen Materi Božji. Tretji zvon, teže 450 kilogramov, ima upodobitev svetega Boštjana in kronanje Device Marije in je posvečen sv. Boštjanu, ki je bil prvotni zavetnik cerkve. Najmanjši zvon, teže 325 kilogramov, ima upodobitev svetega Florjana in vstajenje Jezusa Kristusa, pa je posvečen sv. Florjanu, priprošnjiku v stiskah in nesrečah.

Vsi štirje zvonovi imajo v zgornjem delu okrasni ornament in v spodnjem, širokem delu zvona, drugi okrasni pas. Krono krasijo upodobitve šestih angelov na vsakem zvonu.

Škof Jamnik med blagoslovom zvonov. FOTO: Arhiv župnije

Ob blagoslovu zvonov je škof Anton Jamnik poudaril pomembnost uglasitve. Ne le zvonov, ampak nas ljudi, da »zaslišimo« drugega. Da bi zvonovi vedno opravljali svoje poslanstvo, ki je klic k povezovanju, razumevanju, spoštovanju in molitvi, ki je temelj vsega. Naj novi zvonovi še dolgo dvigajo naše misli in našega duha od zemeljskih reči k nebeškim.

Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh