Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novo akademsko leto na evropski univerzi v Rimu

Objava: 26. 11. 2009 / 08:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novo akademsko leto na evropski univerzi v Rimu

Minuli torek ga je odprl papežev državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone

Papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone je minuli torek na evropski univerzi v Rimu, ki deluje od leta 2005, odprl novo akademsko leto, študentom pa je govoril na temo 'K novemu humanizmu'.

Kardinal je dejal, da se svet, ne le Evropa, danes nahaja pred radikalnimi spremembami, kot so globalizacija, liberalizacija, nove tehnologije, globalne migracije, družbene neenakosti, spori in okoljske nevarnosti, vse pa še poslabšuje aktualna gospodarska in finančna kriza. Vse to, je dejal kardinal Bertone, kliče k novemu humanizmu, ki v središče postavlja človeka, njegovo dostojanstvo in njegovo odgovornost. Kardinal je svoj govor naslonil na papeževo okrožnico Ljubezen v resnici, sicer pa je večji del nagovora posvetil globalni finančni in gospodarski krizi.

Želja zahodnih držav po vse bolj sijajnih gospodarskih rezultatih je prodrla v ves gospodarski sistem in je postala pravi kulturni model, za katerega je značilen ethos učinkovitosti kot zadnje merilo pri ocenjevanju in opravičevanju gospodarske stvarnosti. Papežev državni tajnik je ob tem opozoril, da bogati postajajo še bogatejši ter da njihov dobiček neukrotljivo narašča. Gre za uničujočo logiko, ki nima omejitev in meja ter delovanje brez smisla, je dejal kardinal Bertone in poudaril, da je danes nujno potrebno vzpostaviti etiko meja, tako špekulativnemu poigravanju s kapitalom kot tudi politikam, ki ne spodbujajo dela in proizvodnje ter plačam menedžerjev. Treba je ponovno delovati moralno, za kar je potrebna odgovornost ljudi, odgovornost do sočloveka in do njegovega dostojanstva, je zaključil kardinal Bertone.

Študente sta nagovorila še rektor evropske univerze pater Paolo Scarafoni in italijanski minister za gospodarstvo Giulio Tremonti.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh