Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novo upanje za Charlieja

Za vas piše:
K. C.
Objava: 20. 07. 2017 / 11:32
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novo upanje za Charlieja

Bolnega Charlieja Garda je pregledal nevrolog iz ZDA. Odločitev sodišča se pričakuje v torek.

Za 11-mesečnega Charlieja Garda, ki ima redko genetsko bolezen, se morda odpira novo upanje. V nedeljo, 16. julija, ga je pregledal priznani ameriški nevrolog Michio Hirano. Po pregledu je ocenil, da obstaja 10-50 % možnosti, da bi otroku poskusna terapija pomagala. Pridružila se mu je mednarodna skupina strokovnjakov, med njimi tudi specialist bolnišnice Bambino Gesů. Dr. Hirano bo pripravil poročilo, ki bo v petek izročeno sodniku, sklepna sodna obravnava pa je predvidena v torek, 25. julija. Različne skupine še naprej družino spremljajo z molitvijo, bdenji, shodi in zbiranjem podpisov.

Dr. Servidei o poskusni terapiji: lahko bi bila učinkovita za Charlieja

O poskusni terapiji je za Radio Vatikan spregovorila tudi Serena Servidei, docentka nevrologije na Katoliški univerzi v Rimu. Povedala je, da takšno terapijo izvajajo na otrocih, ki imajo patologijo, podobno Charliejevi, in so se nanjo kar dobro odzvali. Seveda gre za izredno redke patologije, zato je težko kar koli napovedati. Gotovo pa je v Charliejevem primeru prav, da se poskusi. Dodala je, da bi to morali storiti že pred meseci, ko je terapijo predlagal omenjeni ameriški profesor. V teh mesecih, ko otroka niso zdravili s specifičnimi terapijami, je minilo veliko časa, ki je zelo dragocen za majhnega otroka, kot je Charlie. »Teoretične predpostavke, da bi bila ta terapija lahko učinkovita, obstajajo,« je obetajoče dejala.

»Terapija je poskusna, je v teku, izvajajo jo na otrocih, ki so malo starejši. Nedavno je bil v Kölnu pomemben simpozij z naslovom Euromit, na katerem so predstavili rezultate, ki so jih pridobili do zdaj. Na svetu je zelo malo otrok – 16 ali 17 –, ki jih zdravijo s to terapijo, in rezultati so spodbudni. Seveda je odvisno od posameznega primera ter od tega, kdaj se poseže – s tega vidika je vsaka minuta dragocena.«

Za Charlieja in njegove starše je molil tudi papež

Zdravniki v londonski bolnišnici so bolezen Charlieja Garda opredelili kot neozdravljivo, zato so nameravali odklopiti respirator, s čimer pa se niso strinjali Charliejevi starši, ki so želeli Charlieju omogočiti poskusno terapijo v ZDA, kar sta visoko sodišče Združenega kraljestva in Evropsko sodišče za človekove pravice zavrnili.

Kot smo poročali, je 3. julija v njegovem primeru posredoval tudi papež Frančišek, ki je molil za Charliejeve starše in izrazil upanje, da bo upoštevana njuna želja, da bi lahko spremljala in do konca omogočila zdravljenje svojemu otroku. Charlieja bi bili pripravljeni sprejeti tudi v pediatrični bolnišnici Bambino Gesů, vendar ga zaradi pravnih razlogov niso mogli premestiti.

Vir: Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh