Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novoletni koncert – tokrat s predfilmom

Objava: 30. 12. 2023 / 06:22
Oznake: Film, Kultura, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2023 / 06:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novoletni koncert – tokrat s predfilmom
Dunajska filharmonika Petra Kovačič in Iztok Hrastnik. FOTO: arhiv oddaje

Novoletni koncert – tokrat s predfilmom

Neposredno pred znamenitim Novoletnim koncertom z Dunaja bo 1. januarja na prvem programu Televizije Slovenija predvajan glasbeno-dokumentarni film o Dunajskih filharmonikih Petri Kovačič in Iztoku Hrastniku.

Scenarist Daniel Celarec s filmskim portretom nadaljuje cikel oddaj o vrhunskih slovenskih glasbenikih, ki delujejo v filharmoničnih orkestrih v tujini. Kot prvega je leta 2019 v filmu Glasba nad Berlinom predstavil hornista Andreja Žusta, ki deluje v tamkajšnjem orkestru Berlinskih filharmonikov, tokrat pa je glasbeni dokumentarec posvetil slovenskima Dunajskima filharmonikoma. Film so 21. decembra predpremierno predstavili v Slovenski kinoteki, kjer smo se lahko srečali z nekaterimi ustvarjalci.

Iztok Hrastnik. FOTO: arhiv oddaje

Triletna preskusna doba

Kontrabasist Iztok Hrastnik je po več kakor 100 letih kot drugi Slovenec postal član orkestra Dunajske državne opere – za violinistom Karlom Jerajem (1874–1951); ta je bil leta 1900 za rednega člana orkestra, ki ga je tedaj vodil Gustav Mahler, izbran med 45 kandidati. Iztok Hrastnik je leta 2011 prav v Mahlerjevi dvorani opravil zahtevno tristopenjsko avdicijo za člana orkestra Dunajske državne opere. Leta 2014 je po triletnem preskusnem obdobju postal polnopravni član Dunajskih filharmonikov. Leta 2016 se je orkestru, ki šteje 148 članov (pretežno iz območja nekdanje Avstro-Ogrske), po svoji prvi in edini avdiciji, kakor izvemo v filmu, med prvimi violinami pridružila še Petra Kovačič in polnopravna članica Dunajskih filharmonikov postala leta 2019.

Petra Kovačič. FOTO: arhiv oddaje

Ne le dobro odigrati svoj del – tudi prisluhniti drugim

»Dunajski filharmoniki tedensko sodelujejo z več dirigenti, kar od orkestra terja veliko fleksibilnost, prepoznavanje različnih značajev in tehnik dirigiranja,« pove violinistka. Med njene najljubše poleg Riccarda Mutija in Kirilla Petrenka sodi tudi kanadski maestro Yannick Nézet-Séguin, ki v filmu pove, da »raven tehnične dovršenosti orkestrov v svetu raste,« da pa »v edinstvenih orkestrih [kot so Dunajski filharmoniki] pride do izraza celovita osebnost glasbenikov, ki želijo ne le dobro odigrati svoj del, ampak prisluhnejo tudi kolegom«. Dunajski filharmoniki na novoletnem koncertu vedno znova navdušijo in »so eden največjih orkestrov na svetu prav zato, ker hočejo navdihovati in na novo predstaviti glasbo, za katero menimo, da jo poznamo«. So »edini orkester v zgodovini, ki že stoletja goji enake običaje in vrednote,« sklene Yannick Nézet-Séguin.

Dunajska filharmonika Petra Kovačič in Iztok Hrastnik. FOTO: arhiv oddaje

Virtuoznost, jekleni živci in malo sreče 

»Merila na avdicijah za Dunajske filharmonike so izjemno visoka, razlike med posameznimi kandidati malenkostne. Poleg izvrstnega poznavanja glasbila, virtuoznosti in jeklenih živcev je potrebno tudi malo sreče,« pove predsednik uprave Dunajskih filharmonikov Daniel Froschauer, violinist in njihov član že od leta 1998. »Ni pomembno, od kod si, pomembno je, da imaš posluh in pravi odnos – da si se pripravljen vključiti v skupino in se spojiti z zvenom orkestra. To je verjetno najpomembnejša lastnost naših članov.«

Froschauer o slovenski kolegici govori v superlativih: »Je popolna sodelavka, predvsem pa zelo resna, zbrana, tehnično dovršena glasbenica.« Dirigent Nézet-Séguin pojasni, da so prve violine orkestra absolutni virtuozi, ki glasbilo obvladujejo kot največji svetovni solisti, v tem orkestru seveda v značilno dunajskem duhu. Kontrabase – vodja sekcije je prav Iztok Hrastnik – pa kanadski dirigent slikovito predstavi kot temelj, ki podpira orkester, kakor noge podpirajo telo.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov. FOTO: Dieter Nagl

Tokrat pod taktirko Christiana Thielemanna

O edinstvenosti in demokratičnosti tega vrhunskega zasebnega glasbenega združenja priča tudi dejstvo, da si orkester sam izbira goste in program. Letošnji novoletni koncert bodo odigrali pod taktirko slovitega nemškega dirigenta Christiana Thielemanna, ki z novim letom prevzema vódenje Berlinske državne opere.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov številni Slovenci tradicionalno spremljajo prek televizijskih zaslonov, le malokdo pa ve, da se jim na brezplačnem koncertu na prostem ob začetku poletja lahko v živo pridruži v prelepem okolju schönbrunnskega parka: prihodnji bo v petek, 7. junija 2024.


Dunajska filharmonika, Petra Kovačič in Iztok Hrastnik (glasbeno-dokumentarni film)

Televizija Slovenija, Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj 2023

Idejna zasnova, scenarist in urednik oddaje: Daniel Celarec

Direktor fotografije, režiser in montažer: Niko Karo

Snemalci: Jan Vasilijević, Jon Vesel, Marko Cafnik

Kupi v trgovini

Razprodano
Mladi slovenski glasbeniki v Evropi
Priročniki za glasbo in film
25,87€
Nalaganje
Nazaj na vrh