Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dunajski filharmoniki na prizorišču atentata

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 06. 2014 / 10:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dunajski filharmoniki na prizorišču atentata

Dunajski filharmoniki na prizorišču atentata

Sarajevo se spominja strelov, ki so sprožili prvo svetovno vojno.

Znameniti avstrijski glasbeniki, voditelji vlad in številni avstrijski državljani so se minuli konec tedna zbrali v Sarajevu, da bi obhajali spomin na prva dva strela v prvi svetovni vojni, izstreljena v prestolnici današnje Bosne in Hercegovine pred natančno stotimi leti. Načrtovano slovesnost so žal zasenčile različne razlage ugibanj, kaj je dejansko sprožilo enega izmed najsmrtonosnejših sporov v zgodovini.



Avstrijci so se vrnili v s krvjo prežeto Sarajevo, vendar tokrat ne z vojaškimi silami, temveč z glasbo: orkester dunajskih filharmonikov je izvajal dela evropskih skladateljev, ki odražajo zgodovinske rane, povzročene s prvo svetovno vojno, pa tudi upanje, ki ga prinaša združena Evropa.

Glasbeniki so nastopili v sarajevski obnovljeni mestni hiši, le nekaj metrov oddaljeni od kraja, kjer je bil 28. junija 1914 ustreljen avstro-ogrski prestolonasledniški par, nadvojvoda Franc Ferdinand in njegova soproga, vojvodinja Zofija. Nadvojvoda je v Sarajevo pripotoval, da bi preveril svoje čete na vzhodu pokrajine. Streli, ki jih je sprožil srbski mladenič Gavrilo Princip, so zanetili prvo svetovno vojno, ki ji je dobri dve desetletji kasneje sledil drugi veliki svetovni spor. Obe vojni skupaj sta v Evropi zahtevali okoli 80 milijonov življenj, zaključili vladavino štirih cesarstev, vključno z avstro-ogrskim, in za vedno spremenili svet.

Glasbenega nastopa dunajskih filharmonikov so se udeležili predsedniki posameznih držav in drugi dostojanstveniki, množice pred mestno hišo pa so koncert lahko spremljale preko velikih zaslonov.

Po besedah avstrijskega predsednika Heinza Fischerja so se »Evropejci naučili, da nobenega spora ni mogoče rešiti z vojno«. Istega mnenja so tudi na Madžarskem, kjer so ob obletnici prav tako pripravili številne slovesnosti.

Dogodka v Sarajevu pa se niso udeležili srbski voditelji. Priredili so svojo slovesnost v čast Gavrilu Principu, možu, ki ga imenujejo osvoboditelja in ne atentatorja.

»Pred stotimi leti strel izpod rok Gavrila Principa ni bil namenjen proti Evropi ali proti ljudstvu, to je bil strel, namenjen svobodi«, je pojasnil
Milorad Dodik, predsednik Republike Srbske. »Pomenil je začetek popolnega osvobajanja Srbov na tem območju in dokončno osvoboditev izpod tiranije okupatorjev.«

Kljub različnim razlagam vojne so avstrijski gostje izrazili upanje, da bo glasba Evropejcem pomagala pri razmisleku o boleči preteklosti in pripravah na mirnejšo prihodnost.

Glasbeniki dunajskega filharmoničnega orkestra so se želeli pokloniti zgodovini mesta Sarajeva, kraja, kjer se še vedno srečujejo različne veroizpovedi, kljub temu, da je v balkanski vojni v devetdesetih petih prejšnjega stoletja tukaj življenje izgubilo več kot 100.000 ljudi.

Vir: Radio Vatican

Foto: RV

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh