Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novomašnik Tadej Pagon, bodi kvas življenja [FOTO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 05. 07. 2022 / 11:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 08:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novomašnik Tadej Pagon, bodi kvas življenja [FOTO]
Novomašnik Tadej Pagon. FOTO: Toni Čebron/FOTO ČEBRON

Novomašnik Tadej Pagon, bodi kvas življenja [FOTO]

V župniji sv. Marije Goretti v Bistrici pri Tržiču so minulo nedeljo po več kot četrt stoletja znova zadoneli novomašni zvonovi: mašo je pred domačimi župljani, sorodniki in prijatelji prvič pel novomašnik Tadej Pagon.

V soboto, 9. julija bo minilo 50 let, od kar je bila v župnijski kapeli v Bistrici pri Tržiču prvič darovana sveta maša. »Imeti novo mašo ravno v jubileju, je nekaj zelo lepega, milostni dogodek,« se ob vseh praznikih v župniji veseli župnik David Jensterle; ob godovanju sv. Marije Goretti bodo jutri obhajali še celodnevno čaščenje. Manjša mestna župnija je v teh dneh res oživela, župljani so se na novomašnika in njegovo slavje res srčno pripravljali.

FOTO: Toni Čebron/FOTO ČEBRON 

Pri kapeli sv. Marije Goretti so v nedeljo, 3. julija, dopoldan po 27 letih znova zadoneli novomašni zvonovi v čast novomašniku Tadeju Pagonu, ki je – kot je dejal pridigar Gabriel Kavčič – v »moči duhovniškega posvečenja« prvič posvetil nekvašen kruh.

Novomašnika in zbrane vernike je nagovoril Gabriel Kavčič. FOTO: Toni Čebron/FOTO ČEBRON

Božji gostinec

Ker je Tadej po izobrazbi tudi inženir živilstva in prehrane, ki si je za novomašno geslo izbral citat iz Lukovega evangelija (Lk 12,23) »Življenje je več kot jed«, se je Kavčič v nagovoru po evangeliju navezal k razmišljanju ob hrani. »Izvolil si je, kakor pravi Gospod Jezus, boljši del, in od skrbi za živilstvo in prehrano prešel k srbi za večno hrano,« je dejal Kavčič in poudaril, da je Tadej postal neke vrste Božji gostinec, ki bo ljudem stregel Božjo hrano, ki je več od telesne.

FOTO: Toni Čebron/FOTO ČEBRON

»Dragi Tadej, čeprav si sam delal v prehrani in živilstvu, in nisi nikoli želel postati gostinec, si sedaj izbral vlogo natakarja. Postal si tisti, ki bo ljudem prinašal hrano življenja,« je dejal Kavčič.

Navezal se je na spomin, ko mu je Tadej razlagal o svojem novomašnem grbu in geslu ter da so mu oči posebno zažarele, ko je govoril o kvasovkah ter o njihovem delovanju. Zato je tudi Kavčič novomašniku zaželel, da bi bil v duhovniškemu življenju vedno podoben kvasovkam.

FOTO: Toni Čebron/FOTO ČEBRON

V nadaljevanju je nanizal, da je za dobro in pravilno delovanje kvasa potrebna kakovost kvasovk, prava temperatura, hrana, aktivnost in skupnost, majhna količina, potrpljenje in alkoholno vrenje. Vse to je pomembno tudi za duhovnika oz. vsakega kristjana, je dejal Kavčič: da izbere krščanski kvas, da se pusti ogreti Bogu, da se redno hrani v Božjo besedo, da je aktiven ter deluje v skupnosti, da lahko le ščepec kvasa vse prekvasi, če smo le potrpežljivi ter da je potrebno veselje v življenju (alkohol oz. vino je namreč biblični simbol za človeško veselje).

»Glej da boš ohranjal primerno delovno temperaturo, da se boš sam hranil s pravimi sestavinami, da boš aktiven, da boš vdan svoji skupnosti, da boš znal delati s potrpljenjem in majhnimi količinami, pri tem pa prinašal v svet veselje evangelija,« je novomašniku Tadeju še zaželel Kavčič.

Nagovor Gabriela Kavčiča na novi maši Tadeja Pagona

Domači župnijski pevski zbor v podpori zborov sosednjih župnij. FOTO: Toni Čebron/FOTO ČEBRON

Novomašnika je pozdravil tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. FOTO: Toni Čebron/FOTO ČEBRON 

FOTO: Toni Čebron/FOTO ČEBRON

FOTO: Toni Čebron/FOTO ČEBRON

FOTO: Toni Čebron/FOTO ČEBRON

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh