Zapri
Iskanje

Novost glede sklepanja zakonske zveze v Sloveniji

Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 12. 2021 / 15:52
Oznake: Politika, Poroka
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2021 / 19:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Novost glede sklepanja zakonske zveze v Sloveniji

Novost glede sklepanja zakonske zveze v Sloveniji
Sklepanje zakonske zveze bo odslej možno tudi ob sobotah, ki so sicer praznične ali dela prosti dnevi. FOTO: Tatjana Splichal
Kot so sporočili z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo od 16. decembra letos mogoče sklepanje zakonske zveze tudi ob sobotah, ki so sicer praznične ali dela prosti dnevi v Sloveniji.

To omogoča sprememba Pravilnika o sklepanju zakonske zveze in ponovitvi slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze, ki je bila prvi decembrski dan objavljena tudi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Preberite si tudi letošnji najbolj bran članek na Družinini spletni strani: Tako mlada, pa že poročena?

Prvi člen spremenjenega Pravilnika

»Zakonska zveza se ne sklepa na z zakonom določene praznike v Republiki Sloveniji, ki so dela prosti dnevi, in na druge, z zakonom določene dela proste dneve, razen če je praznik ali dela prost dan v soboto,« je zapisano v prvem členu spremenjenega Pravilnika.

Soglašal tudi minister za javno upravo

Pod spremembo se je podpisal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, z njim pa je soglašal tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Zakonska zveza se ne sklepa na z zakonom določene praznike v Republiki Sloveniji, ki so dela prosti dnevi, in na druge, z zakonom določene dela proste dneve, razen če je praznik ali dela prost dan v soboto. (Pravilnik o spremembi Pravilnika o sklepanju zakonske zveze in ponovitvi slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze, 1. člen)

Ob sobotah sklenjenih največ zakonskih zvez

Sobota je sicer dan, ko je v Sloveniji sklenjenih največ zakonskih zvez, še dodajajo na ministrstvu. Po podatkih SURS je bilo sicer leta 2020 v Sloveniji sklenjenih 5214 zakonskih zvez, povprečna starost neveste je bila 30,5 leta, ženina pa 32,4 leta.

Kako je bilo v drugem četrtletju letos?

Kako pa je letos? Zadnji podatki iz drugega četrtletja 2021 kažejo, da je tedaj zakonsko zvezo v Sloveniji sklenilo 1670 parov ali 480 (oz. 40 %) več kot v istem obdobju lanskega leta. A po drugi strani je bilo bistveno več (75 %) tudi razvez.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh