Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novost glede sklepanja zakonske zveze v Sloveniji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 12. 2021 / 15:52
Oznake: Politika, Poroka
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2021 / 19:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novost glede sklepanja zakonske zveze v Sloveniji
Sklepanje zakonske zveze bo odslej možno tudi ob sobotah, ki so sicer praznične ali dela prosti dnevi. FOTO: Tatjana Splichal

Novost glede sklepanja zakonske zveze v Sloveniji

Kot so sporočili z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo od 16. decembra letos mogoče sklepanje zakonske zveze tudi ob sobotah, ki so sicer praznične ali dela prosti dnevi v Sloveniji.

To omogoča sprememba Pravilnika o sklepanju zakonske zveze in ponovitvi slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze, ki je bila prvi decembrski dan objavljena tudi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Preberite si tudi letošnji najbolj bran članek na Družinini spletni strani: Tako mlada, pa že poročena?

Prvi člen spremenjenega Pravilnika

»Zakonska zveza se ne sklepa na z zakonom določene praznike v Republiki Sloveniji, ki so dela prosti dnevi, in na druge, z zakonom določene dela proste dneve, razen če je praznik ali dela prost dan v soboto,« je zapisano v prvem členu spremenjenega Pravilnika.

Soglašal tudi minister za javno upravo

Pod spremembo se je podpisal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, z njim pa je soglašal tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Zakonska zveza se ne sklepa na z zakonom določene praznike v Republiki Sloveniji, ki so dela prosti dnevi, in na druge, z zakonom določene dela proste dneve, razen če je praznik ali dela prost dan v soboto. (Pravilnik o spremembi Pravilnika o sklepanju zakonske zveze in ponovitvi slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze, 1. člen)

Ob sobotah sklenjenih največ zakonskih zvez

Sobota je sicer dan, ko je v Sloveniji sklenjenih največ zakonskih zvez, še dodajajo na ministrstvu. Po podatkih SURS je bilo sicer leta 2020 v Sloveniji sklenjenih 5214 zakonskih zvez, povprečna starost neveste je bila 30,5 leta, ženina pa 32,4 leta.

Kako je bilo v drugem četrtletju letos?

Kako pa je letos? Zadnji podatki iz drugega četrtletja 2021 kažejo, da je tedaj zakonsko zvezo v Sloveniji sklenilo 1670 parov ali 480 (oz. 40 %) več kot v istem obdobju lanskega leta. A po drugi strani je bilo bistveno več (75 %) tudi razvez.

Kupi v trgovini

Poroka … in potem?
Medosebni odnosi
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh