Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novosti založbe Družina

Objava: 17. 11. 2004 / 10:40
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novosti založbe Družina

Jože Haložan

Rozika

Dvanajsto literarno besedilo duhovnika in pisatelja Jožeta Topolovca s psevdonimom Haložana prinaša zgodbe, ki so se mu napletle v povest o materi Roziki. Čeprav to ni življenjska zgodba v pravem pomenu besede, pa se vendarle skoraj vse suče okoli njegove matere, nekoliko tudi njenega moža in avtorjevega očeta, ter avtorja samega, Pepeka. V romanu se zrcali Topolovčevo človeško, duhovniško in pisateljsko popotovanje skozi šestdeset let 20. stoletja, v katerih je odgovorno meril daljo in nebesno stran, oznanjal evangelij in pil iz studencev preprostega vsakdanjega življenja.

Vzorčne strani
Naročam


Vladimir Kos
Najlepši ženi

»V tej zbirki,« pravi Zorko Simčič, »se pesnik zopet potaplja v svet splošne človeške tematike pa tudi prav slovensko-religiozne. Ob moderni dikciji prinašajo te pesmi _ in to morda celo bolj kot poezija njegovih dosedanjih zbirk _ ozračje, v katerem se pesnikova individualna nota staplja z univerzalnostjo.« Če se Kos kot mislec ukvarja s temami, ki so »vzete iz sodobnega intelektualnega življenja (domovina, zdomstvo, tujstvo, kultura, politika in teologija)« (Jože Pogačnik), je pa njegov pesniški svet »nadvse zanimiv, ker njegova poezija pomeni vzporednico pesniškim dogajanjem v domovini v povojnem času, še posebej v obdobju modernizma« (France Pibernik).

Vzorčne strani
Naročam


Sveto pismo
Nova zaveza

Ta knjiga velikega formata, z uvodom dr. Jožeta Krašovca, prinaša večino svetopisemskih tem Nove zaveze v slikah, »ki jih je pripravil Goran Horvat, in ustreznih besedil Svetega pisma, ki jih je izbral Marijan Peklaj«. Knjiga posreduje »podobe in besede« verskega sporočila, kar je pravilo v »celotnem judovskem in krščanskem kulturnem izročilu«. To je razumljivo, saj na neki način »vse naše mišljenje temelji na mentalni sliki«. Seveda ne gre za zoževanje božjega sporočila na človeško podobo, marveč za vsem nam vrojeno iskanje nevidnega Boga (ki je vedno človeška), ki nam prek slike odstrira obzorja presežnega. Naš duh nas tako vodi v obnebje neskončnega, »ki je onkraj podobe«. Kakšnih 140 svetopisemskih zgodb in prav toliko Horvatovih podob bo marsikomu, zlasti pa mladim po srcu (in sposobnim gledati z njim) pomagalo krepiti in prečiščevati človeške podobe o Bogu in svetu, ki se širi onkraj človekovega vidnega polja.

Naročam



José Ortega y Gasset
Meditacije o Don Kihotu

Luciden španski napovedovalec »prihoda množic« je občudovalec človeške veličine in zgodovinskega značaja človeškega bivanja. S svojim živahnim slogom je kmalu (po letu 1914) prevzel množice bralcev. Z Meditacijami o Kihotu si je izbral »izhodišče« in stkal »zametek« nadaljnjega dela. »Če te knjige ne doumemo v vsej globini, je vse poznanje Ortegovega dela nedokončano, manjka mu prvi temelj.« Meditacije so devetdeset let po izidu »v našem primeru celo bolj aktualne, kakor so bile v času izida«, saj želijo speljati človeško pot mimo tistih, ki izdajajo »kozmično namero«, položeno v vsakega izmed nas. Morda bo po prevodu Meditacij v slovenščino Ortega še vedno samotni jezdec, a tudi človek, ki bi lahko Sloveniji pomagal odkriti žareči dragulj človeške enkratnosti in veličine.

Naročam

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh