Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NSi s predlogom o posvetovalnem referendumu zaustavlja vladne načrte o davčni reformi

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 06. 10. 2022 / 13:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2022 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
NSi s predlogom o posvetovalnem referendumu zaustavlja vladne načrte o davčni reformi
Če bo NSi ubrala enak pristop kot pred kratkim stranka Levica, parlamentarne davčne reforme letos ne bo. FOTO: NSi

NSi s predlogom o posvetovalnem referendumu zaustavlja vladne načrte o davčni reformi

Poslanci državnega zbora bi lahko že danes v zgodovino poslali NSi-jev predlog o davčni reformi. Vendar pa se to vsaj še mesec dni ne bo zgodilo. V stranki so namreč v parlamentarni postopek vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma na njihov lastni predlog sprememb zakona o dohodnini.

Poteza NSi tako avtomatično zaustavlja napovedano vladno zavrnitev njihove davčne reforme. Ta se bo tako lahko zgodila šele čez mesec dni. To pomeni, da se bo zamaknilo tudi sprejemanje vladnih sprememb davčne zakonodaje, ki bodo pred poslance lahko prišle šele v prvi polovici novembra, s čimer se potrebno časovno okno za njihov pravočasni sprejem najbrž zapira.

V NSi bi s proceduralnimi zavlačevanji, ki jih je v prejšnjem mandatu že preizkusila stranka Levica, lahko dosegli, da bi bil vladni paket davčnih sprememb sprejet šele v januarju, kar pomeni, da ne bi mogel veljati že za naslednje davčno leto.

Gre za razredni boj proti srednjemu razredu

Da se bodo v NSi najverjetneje odločili za ta korak, je bilo sicer razumeti že iz včerajšnjih besed poslanca NSi Jerneja Vrtovca, ki je dejal, da »ta vlada z napovedano davčno reformo bije razredni boj proti srednjemu razredu. Nerazumljivo je, da smo ta trenutek, ko se svetovno gospodarstvo dejansko ohlaja, ko smo priča visoki inflaciji, energetski krizi in izjemni, zapleteni geopolitični situaciji, v Evropski uniji edina država, ki predlaga višje davke in močno znižuje plače zaposlenim. Kaznuje se najbolj produktiven sloj, ki s svojim trdim delom in pridnostjo zaslužijo in vplačujejo v našo skupno blagajno.«

Davčni sistem spreminjamo prepogosto

Po mnenju NSi bi si prebivalci v teh časih zaslužili predvsem davčne spremembe na boljše in ne na slabše, kot jih obljublja vlada.

Medtem pa poznavalci davčne politike izpostavljajo na težavo, da si želi vsaka vladajoča politika davčni sistem prikrojiti po svoje, kar je precej mučno tudi za podjetja in tuje investitorje, ki vse do zadnjega ne morejo vedeti, kakšne davčne obremenitve jih bodo čakale v prihodnjem letu.

Prav to pa naj bi se zgodilo tudi tokrat, saj je finančni minister Boštjančič že avgusta letos obljubil, da nas prihodnje leto čaka sprejem celovitejše davčne reforme, za kar letos po njegovih besedah ni bilo časa.

Nalaganje
Nazaj na vrh