Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vrtovec: Smo edina država, ki predlaga višje davke in zaposlenim znižuje plače

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 05. 10. 2022 / 16:37
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2022 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vrtovec: Smo edina država, ki predlaga višje davke in zaposlenim znižuje plače
Predlog NSi bi pred povišanjem davkov zaščitil slovenske družine. FOTO: NSi

Vrtovec: Smo edina država, ki predlaga višje davke in zaposlenim znižuje plače

V stranki NSi so ogorčeni nad vladnim predlogom davčnih sprememb, s katerimi ta zaposlenim nalaga višje davke in jim tako močno znižuje plače. Zato so pripravili svoj predlog, s katerim bi močno pridobile predvsem (velike) družine. Obenem pa bi NSi-jev predlog v kombinaciji z ostalimi parlamentarnimi orodji lahko začasno zaustavil pot vladne novele, zaradi česar bi ta lahko stopila v veljavo šele leta 2024. A kot poudarjajo v NSi, to ni njihov namen.

»Ta vlada z napovedano davčno reformo bije razredni boj proti srednjemu razredu. Nerazumljivo je, da smo ta trenutek, ko se svetovno gospodarstvo dejansko ohlaja, ko smo priča visoki inflaciji, energetski krizi in izjemni, zapleteni geopolitični situaciji, v Evropski uniji edina država, ki predlaga višje davke in močno znižuje plače zaposlenim. Kaznuje se najbolj produktiven sloj, ki s svojim trdim delom in pridnostjo zaslužijo in vplačujejo v našo skupno blagajno,« je bil do vladne davčne politike danes oster poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Po mnenju poslanca slovenska podjetja potrebujejo predvsem stabilno poslovno okolje, na katereo se lahko zanesejo. To še toliko bolj velja danes, ko je pred nami izredno težko obdobje. »Vlada pa v tem času spreminja ureditev dohodnine. In to na slabše. Poleg podjetnikov pa bo s to davčno reformo veliko izgubil produktivni srednji razred.«

Nad gospodarsko ohlajanje gremo kot socialistična država

»V NSi na to ne pristajamo,« je poudaril Vrtovec, ki meni, da se namesto davčno prijazne politike, na gospodarsko ohlajanje pripravljamo kot socialistična republika Slovenija. To bodo z novim letom občutili tudi zaposleni, ki se jim bo v prihodnjem letu neto plača glede na vladni predlog v povprečju znižala za 130 evrov letno. Zaposlenemu s plačo v višini dveh povprečnih plač pa bi se neto plača glede na veljavni zakon za leto 2023 znižala za 165 evrov letno. Z reformo bi tako ogromno izgubil tudi srednji razred.

Po njihovem mnenju si zaposleni v času pred bližajočo se recesijo tega ne zaslužijo: »Prepričani smo, da bi jim v tem času rasti cen morali pomagati z znižanjem davčnih obremenitev. Tako z ohranitvijo našega dohodninskega zakona, ki daje višje neto plače, kot tudi z znižanjem DDV za osnovna živila na 5 %.«

Poleg tega vlada drastično zaostruje tudi obdavčitev t. i. normirancev, ki bi po vladnem predlogu plačevali kar za 60 % več davka.

»Nova ureditev bo normirance dodatno obremenila skupaj za 56 milijonov EUR. V Novi Sloveniji se zavedamo, da samostojni podjetniki predstavljajo enega od stebrov našega gospodarstva in naše družbe. Smo v času, ko nam grozi inflacija, energetska kriza ter ohlajanje gospodarstva. Odgovorna država v tem času ne bi smela šibiti enega od stebrov svojega gospodarstva!«

Ljudje, ki najemajo stanovanja, so pogosto najbolj finančno ranljivi

V stranki NSi pa so ogorčeni tudi nad tem, da bi vlada z dvigom stopnje najemnine od dohodnin služila prav na tistih, ki si ne morejo privoščiti lastnega stanovanja.

"Ti ljudje so najbolj ranljivi. Pričakovano je, da se bo s povečanjem davka povečalo tudi oddajanje na črno. Večja obdavčitev najemnin je posebej v trenutni stanovanjski krizi popolnoma nerazumna. Najemniški trg je treba razbremeniti in ne obremeniti."

Vložena novela bi povečala prihodek slovenskih družin

Kot poudarjajo, bi si sami torej želeli drugačne poti. V prvi vrsti si tako želijo povečati dohodek slovenskih družin preko znižanja davčnih obremenitev. (Več o tem si lahko preberete v našem včerajšnjem članku.)

»Namen teh sprememb pa ni zgolj blaženje posledic inflacije, ampak tudi splošna okrepitev položaja družin v Sloveniji z zvišanjem njihovega razpoložljivega dohodka,« je ob tem še poudaril Vrtovec.

Kupi v trgovini

Razprodano
Cerkev in država
Filozofija in esejistika
5,41€
Nalaganje
Nazaj na vrh