Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NUK podeljuje Trubarjevo priznanje prof. dr. p. Metodu Benediku

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 22. 01. 2024 / 10:56
Oznake: Kultura, Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2024 / 12:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
NUK podeljuje Trubarjevo priznanje prof. dr. p. Metodu Benediku
Trubarjeva priznanja NUK vsakoletno podeljuje za pomembne prispevke k varovanju in ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine. FOTO: Tamino Petelinšek

NUK podeljuje Trubarjevo priznanje prof. dr. p. Metodu Benediku

Narodna in univerzitetna knjižnica vabi na podelitev Trubarjevega priznanja za leto 2023, ki bo v torek, 30. januarja, ob 13. uri v avli pred Veliko čitalnico NUK. Za izjemne zasluge pri ohranjanju slovenske pisne kulturne dediščine bo Trubarjevo priznanje podeljeno prof. dr. p. Metodu Benediku.

Pater Metod Benedik, slovenski teolog in cerkveni zgodovinar, zaslužni profesor Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, se je posvetil preučevanju zgodovine kapucinskih knjižnic na Slovenskem.

Raziskovalec dragocenosti kapucinske knjižnice v Škofji Loki

Še posebej pa se je p. Metod angažiral pri urejanju in predstavljanju zapuščine kapucinske knjižnice v Škofji Loki, ki je postala zgled sodobno urejene historične knjižne zbirke. Posebej podrobno je raziskal knjižni fond kapucinske knjižnice v Škofji Loki, za katero je skrbel kot predstojnik tamkajšnjega samostana v letih 1985‒1991 in 1999‒2008.

Kapucinska knjižnica v Škofji Loki. FOTO: Spletna stran Turizem Škofja Loka 

Po njegovi zaslugi je celoten fond te baročne knjižnice, ki je začela nastajati na začetku 18. stoletja in med drugimi dragocenostmi vsebuje 21 inkunabul, izvod Dalmatinove Biblije in izvirni rokopis Škofjeloškega pasijona, shranjen v klimatsko ustreznih razmerah, katalogiziran v sistemu Cobiss in dostopen tako raziskovalcem kakor širši javnosti. Kapucinska knjižnica v Škofji Loki je tako zgled sodobno urejene historične knjižne zbirke.

NUK z zagotavljanjem dostopnosti nacionalno pomembnega gradiva za študij in raziskovanje spodbuja znanstveno, kulturno ter umetniško produkcijo prihodnosti.

Zbrane bosta na podelitvi nagovorila ravnatelj NUK-a Viljem Leban in predsednik Komisije za podeljevanje Trubarjevega priznanja dr. Luka Vidmar. Podelitev bosta z glasbenim nastopom obogatila Ana Julija Mlejnik Železnik (baročna violina) in Janez Jocif (čembalo). Po dogodku bo sledilo druženje s pogostitvijo v kavarni NUK.

Nalaganje
Nazaj na vrh