Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O Judih

Za vas piše:
Janez Ferkolj
Objava: 15. 11. 2018 / 12:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2018 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
O Judih

O Judih

Letošnji tretji zvezek revije Communio prinaša bogato branje.
Letošnji tretji zvezek revije Communio prinaša bogato branje, h kateremu nas vabi slika na naslovnici: akademski slikar Lojze Čemažar je upodobil Marijo, ki posluša in sprejema Besedo.

Zaslužni papež Benedikt XVI. je očitno zelo ustvarjalen. Pred kratkim je napisal svoje Pripombe h koncilskemu traktatu De Iudaeis, O Judih. Svoje besedilo z naslovom Nepreklicna milost in poklicanost je poslal vsem izdajam mednarodne katoliške revije Communio. Visoki predstavniki judovske skupnosti so s hvaležnostjo sprejeli to besedilo in nanj odgovorili. Tako je za prihodnji zvezek Communio že pripravljen prevod dopisovanja med papežem Benediktom XVI. in dunajskim višjim rabinom Arijem Folgerjem.

Papež Frančišek nam je podaril dve lepi besedili o miru in krščanski edinosti: V tebi naj bo mir! in Človeštvo, prisluhni kriku otrok! Bogdan Dolenc se navezuje na te papeževe misli v svojem članku Srednji vzhod v plamenih. Srednji vzhod brez kristjanov ne bi bil več to, kar je bil doslej. Ista vnema je navdihovala tudi predstavnike Sveta krščanskih cerkva v Sloveniji in delegacije Ruske pravoslavne cerkve, ki so ob svojem srečanju na Bledu 27. julija 2018 podpisali Izjavo za javnost ob ekumenskem pogovoru z naslovom Mirovno poslanstvo krščanskih cerkva.

Apostolski nuncij Juliusz Janusz je pred svojim odhodom strnil svoje sporočilo v besedilu Quo vadis Slovenia? Slovenija, kam greš? Sergij Tretjakov nas v svojem razmišljanju Atos in Valaam: duhovna vez uvede v svet pravoslavnega meništva. Članek je posvečen primerjavi med izročilom meniškega življenja na Atosu in v samostanu Valaam na Ladoškem jezeru. Italijanski teolog Fabrizio Meroni pregledno predstavi Poročno skrivnost in izzive ideologije gender.

Veliki teolog Romano Guardini (1885–1968) je ob petdeseti obletnici smrti postal Božji služabnik. Najbolje ga je pri nas predstavil prof. dr. Anton Strle. V slovenskem prevodu imamo kar nekaj Guardinijevih del. Z zanimanjem bomo prebrali članek Stefana Hartmanna Božji služabnik Romano Guardini.

Sledita še dve besedili o daru hrane: Justina C. Metzdorf v članku Mana. Kaj je to? prikaže svetopisemsko mano v duhovni eksegezi cerkvenih očetov. Thomas Schumacher pa v članku Posvetni obed ali sveta jed? oriše novozavezno iskanje sledov sekularizacije v prehranjevalnih navadah.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh