Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O medsebojnem dopolnjevanju moža in žene

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 04. 2015 / 11:00
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
O medsebojnem dopolnjevanju moža in žene

O medsebojnem dopolnjevanju moža in žene

Papež med splošno avdienco znova o zakonski zvezi in družini.

»Gospod Bog je iz rebra, ki ga je vzel človeku, naredil ženo in jo pripeljal k človeku. Tedaj je človek rekel: »To je končno kost iz mojih kosti in meso iz mojega mesa; ta se bo imenovala možinja, kajti vzeta je iz moža.« Zaradi nje bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta eno meso.« (1 Mz 2, 22-24)


Medsebojno dopolnjevanje moža in žene: žena ni »kopija« moža. Izvira neposredno iz Božjega stvaritvenega dela, je papež Frančišek med današnjo splošno avdienco nadaljeval s katehezo o odnosu med moškim in žensko in se tokrat osredotočil na vidik medsebojnega dopolnjevanja spolov.

V drugem stvarjenjskem poročilu prve Mojzesove knjige beremo, kako je Bog ustvaril prvega človeka in spoznal, kako »ni dobro za človeka, da je sam (1 Mz 2, 18). Adam je sam svoj gospod, toda manjka mu družica, da bo izpolnjen. Zato mu želi Bog »narediti pomoč, ki mu bo primerna«.

Med živalmi, ki jih je Bog ustvaril na zemlji, človek ne najde ustrezne družice. Šele ko zagleda žensko, se zave, da je ona »kost od mojih kostivin meso iz mojega mesa«. Le ženska ga dopolnjuje in izpolnjuje. Simbol rebra nikakor ne predstavlja podrejenosti ženske moškemu, ampak poudarja dejstvo, da sta mož in žena ustvarjena iz iste snovi in se medsebojno dopolnjujeta.

Žal pa se mož in žena na veliko zaupanje Boga, da bosta varovala in ohranila njegovo stvarstvo, odzoveta z nezaupanjem in nepokorščino. Sla po premoči uniči skladnost med Bogom in človekom, pa tudi med moškim in žensko: »Pomislimo na različne oblike šovinizma, na skrajnosti patriarhalnih kultur ter na komercializacijo ženskega telesa v sodobni medijski kulturi.«

Brez trdne in plodne zveze med moškim in žensko »veliko škodo trpi celotna družba, še posebej otroci se čutijo vedno bolj izkoreninjeni«. Družbeno razvrednotenje trdne zveze med moškim in žensko, ki je usmerjena v ustvarjanje novega življenja, »je gotovo izguba za vse«. Ohranjanje zveze med moškim in žensko pa je zahteven poklic, ki ga je potrebno opravljati s predanostjo: »Povrniti moramo čast zakonski zvezi in družini!« Mož je ustvarjen za ženo in žena za moža.

Zvesto stopati po poti zakona in družine je izziv. Bog pa je moža in ženo opremil tudi z oblačili, kar predstavlja znamenje njegove nežnosti in očetovske skrbi do ranljivega človeškega para.

»Molite in zaupajte«, je svoj nagovor sklenil papež, »da Bog sam skrbi za zakonce in družine in jih varuje.«

Vir: kath.net
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh