Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O mučeništvu ukrajinskih katoličanov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 03. 2022 / 00:30
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2022 / 20:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
O mučeništvu ukrajinskih katoličanov
Ukrajinski nadškof v ZDA Boris Gudziak. FOTO: Archeparchy of Philadelphia

O mučeništvu ukrajinskih katoličanov

Voditelj Ukrajinske katoliške cerkve v Združenih državah Amerike, nadškof Boris Gudziak, je prepričan, da bo Cerkev v Ukrajini znova poklicana v mučeništvo, če bo Rusija državo zasedla za daljše obdobje.

To kažejo zgodovinske izkušnje, je 61-letni nadškof ob začetku ruske invazije v Ukrajini dejal v pogovoru za ameriško katoliško mrežo CNA, ob tem pa ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za »sociopata«, ki »lastno državo in njene sosede vodi v prepad«.

V zadnjih 200 letih je bila Ukrajinska katoliška cerkev izbrisana vsakokrat, ko je Rusija napadla ukrajinsko ozemlje, je pojasnil nadškof. Ni nujno, da se bo to zgodilo takoj, niti čez eno leto, ampak slej ko prej bo zadušen vidni, javni obstoj Ukrajinske katoliške cerkve. To se je zgodilo v dvajsetih letih 19. stoletja, pa tudi v letih 1870, 1945 in 1946. Zadnjih osem let so Ukrajinsko katoliško cerkev preganjali na Krimu in na drugih ozemljih, ki jih je okupirala Rusija.

Zadnjih osem let so Ukrajinsko katoliško cerkev preganjali na Krimu in na drugih ozemljih, ki jih je okupirala Rusija.

Cerkev se je odločila, da ostane z ljudmi v državi in ne pobegne. Žal pa se odločitve v državi trenutno sprejemajo »z raketami, topovi, puškami in lovskimi letali«. Cerkev se ne odziva na tej ravni, temveč z molitvijo, z zakramenti in svojo odrešujočo navzočnostjo med ljudmi, je poudaril nadškof.

Glavni razlog za preganjanje je univerzalnost Cerkve. Avtoritarni ali totalitarni režimi želijo imeti vse pod lastnim nadzorom. Popoln nadzor nad občestvom, ki je povezano s papežem v Rimu in ima mednarodno podporno mrežo, pa ni mogoč. Katoliška cerkev je »nevarna za tiranijo, zato jo tirani nenehno napadajo,« je pojasnil nadškof Gudziak.

Katoliška cerkev je nevarna za tiranijo, zato jo tirani nenehno napadajo.

Boris Gudziak se je rodil leta 1960 v ameriški zvezni državi New York v družini ukrajinskih priseljencev. Leta 2019 je bil imenovan za voditelja Ukrajinske katoliške cerkve v Združenih državah Amerike, pred tem pa je v Ukrajini vodil več cerkvenih organizacij. Poleg tega je predsednik Ukrajinske katoliške univerze v Lvivu in član stalnega sinoda Ukrajinske grško-katoliške cerkve ter vodja njenega oddelka za zunanje zadeve.

Nalaganje
Nazaj na vrh