Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O odgovornem ohranjanju slovenske identitete

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 11. 2021 / 07:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.11.2021 / 09:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
O odgovornem ohranjanju slovenske identitete
Predavatelji bodo spregovorili o tem, kaj je identiteta, kako se je identiteta Slovencev razvijala skozi zgodovino, kako so izseljenci ohranjali slovensko identiteto in domoljubje ter kaj človeka vleče nazaj v Slovenijo, čeprav je v tujini uspešen. FOTO:

O odgovornem ohranjanju slovenske identitete

Društvo katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) prireja danes, v soboto, 20. novembra 2021, tretjo mednarodno konferenco »Vzgoja za ljubezen do domovine in države: Odgovorno ohranjajmo slovensko identiteto«, ki bo potekala prek spleta oziroma aplikacije Zoom.

V prazničnem letu, ko obeležujemo 30 let nastanka naše samostojne države, je prav obuditi zavedanje o tem, kaj je skozi stoletja ohranjalo slovenski narod, kako so živeli naši predniki in kako so ohranili slovenski jezik, kulturo, tradicijo in navkljub oviram pred 30 leti končno zaživeli v samostojni državi, poudarjajo v DKPS in dodajajo: »Vsi, ki vzgajamo, smo še posebej poklicani, da živimo odgovorno in aktivno državljanstvo ter skrbimo za spoštovanje, ohranjanje in razvoj elementov, ki gradijo identiteto slovenskega naroda.«

Slovenci iz 10 držav

Dobršen del popoldanskega programa (mednarodna konferenca bo sicer trajala od 9. do 17. ure) bo namenjen predstavitvi strokovnih prispevkov po skupinah. Sodelujoči Slovenci iz 10 držav (Slovenija, Argentina, ZDA, Avstrija, Italija, Hrvaška, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Švedska) bodo razdeljeni v 13 skupinah s po šestimi člani in voditeljem, samostojni referati in predavanja bodo po skupinah potekali vzporedno.

O čem bo tekla beseda?

Na konferenci bodo sodelovali predavatelji iz Slovenije in tujine, ki bodo spregovorili o tem, kaj je identiteta, kako se je identiteta Slovencev razvijala skozi zgodovino, kako so izseljenci ohranjali slovensko identiteto in domoljubje ter kaj človeka vleče nazaj v Slovenijo, čeprav je v tujini uspešen. Razmišljali bodo o pomenu osamosvojitve za slovensko identiteto, prenašanju vrednot domoljubja in spoštovanja slovenskega jezika, kulture in tradicije na mlade, prihodnosti slovenskega naroda, naši odgovornosti za prihodnost Slovenije in o tem, kaj naredi slovenskega človeka uspešnega.

Otvoritveni del

V otvoritvenem delu bo po imel po slovenski himni, ki jo bo zapel Marcos Fink, in nagovorih ravnateljice OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu Sonje Jozelj, predsednice DKPS Marije Žabjek, župana občine Loška dolina Janeza Komidarja in ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Simone Kustec osrednji razmislek z naslovom »Ohranjanje materialne dediščine na Slovenskem – izzivi za prihodnost« predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Prvi plenarni del

V prvem plenarnem delu bosta spregovorili vabljeni predavateljici: ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch o slovenski identiteti skozi zgodovino, poslanka državnega zbora Mojca Škrinjar pa o tem, kaj je (narodna) identiteta in kako lahko učitelj ali vzgojitelj privzgaja domoljubje.

Drugi plenarni del

V drugem plenarnem delu bo hrvaški gost dr. Stjepan Šterc predaval o hrvaškem izseljenstvu, domoljubju, ohranjanju identitete in sodobnih izzivih. Marcos Fink bo nadaljeval s predavanjem »Slovenci po svetu ohranjamo slovensko identiteto«, podjetnik dr. Aleš Štrancar pa s predavanjem »Vredno je delati in ustvarjati v svoji domovini po svoji pameti in osveščati svoje sodržavljane«.

Popoldanski del

Po podelitvi nagrad natečaja »Izdelki starih slovenskih obrti« bo še predstavitev referatov po skupinah, v zaključnem delu pa evalvacija, diskusija in za slovo himna »Moja Slovenija« v izvedbi pevskega zbora Gallus iz Argentine pod vodstvom Anke Savelli Gaser. Glavni moderatorji dogodka bodo Helena Kregar, Jasna Korbar, dr. Silvo Šinkovec in mag. Albin Vrabič, kulturni program pa bodo sooblikovali učenci OŠ heroja Janeza Hribarja pod vodstvom učiteljice Tatjane Lekan.

Nalaganje
Nazaj na vrh