Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dragica Motik: »Le najboljše je dovolj dobro za otroke in starše v tujini«

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 21. 10. 2021 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2021 / 11:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dragica Motik: »Le najboljše je dovolj dobro za otroke in starše v tujini«
Dragica Motik je članica Društva katoliških pedagogov Slovenije. FOTO: Ivo Žajdela.

Dragica Motik: »Le najboljše je dovolj dobro za otroke in starše v tujini«

Dragica Motik, prof. zgodovine in članica Društva katoliških pedagogov Slovenije, je 6. oktobra prejela najvišjo nagrado RS na področju šolstva.

Nagrado je prejela za življenjsko delo na področju dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture za Slovence po svetu (DPS). »Delala sem z otroki, učenci, mladostniki, z njihovimi starši ter z vzgojitelji in učitelji,« je povedala za Družino. 

Devet let je poučevala dopolnilni pouk slovenščine v tujini. Z učenci je pripravljala tudi različne kulturne proslave, jih vodila v Slovenijo na strokovne ekskurzije, peljala v Ljubljano na dramske, lutkovne in operne prireditve. 

Učence in odrasle je spodbudila, da so se preizkusili kot igralci ter nastopali na kulturnih prireditvah v slovenskih društvih, krajevnih šolah ter celo na občinskih in drugih proslavah.

V začetku poklicne poti je bila srednješolska učiteljica, tudi turistična vodička po Sloveniji in takratni Jugoslaviji. Po petih letih delovnih izkušenj v razredu je med letoma 1981 in 1986 začela poučevati pri DPS v Nemčiji (Mannheim, Heidelberg, Karls­ruhe, Pfortzheim, Buchen). 

Po petih letih se je vrnila v Slovenijo in kmalu dobila zaposlitev na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo. Postala je svetovalka na področju dopolnilnega pouka slovenščine za Slovence po svetu (zdomstvo in izseljenstvo). 

»To delo sem opravljala z veliko angažiranostjo, temeljito, sistematično in tudi srčno,« pove. »Želela sem veliko spremeniti; pomagati učiteljem DPS ter še njihovim učencem in staršem, ki so si vsi skupaj prizadevali ohraniti slovenščino in ostati nosilci slovenstva še prek prihodnjih rodov.«

Nikoli nisem obstala pri prvi oviri, ne pri človeški, ne administrativni, tudi pri tehnični ne, če pomislim na digitalne medije. Vedno sem vztrajala, dokler nisem prišla do cilja. To ne pomeni, da sem kar trmarila. Če česa nisem znala, sem vse naredila, da sem se sama naučila ali se pustila podučiti boljšim od sebe. Takšne sem tudi vedno vabila k sodelovanju, ker sem menila, da je le najboljše lahko dovolj dobro za te otroke in starše v tujini. (Dragica Motik) 

Pred upokojitvijo je od leta 2011 do 2015 odšla med učence, spet je postala učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine, tokrat na Hrvaškem (Reka, Pulj, Buzet, Čabar, Tršće). Poleg otrok in mladostnikov je navdušila marsikaterega starša, da se je pouka udeleževal tudi sam. 

Tako je poleg otrok kmalu imela pri pouku tudi odrasle. Ti so skupaj z otroki z veseljem sodelovali pri izvedbi kulturnih prireditev in bili spremljevalci otrok na ekskurzijah po Sloveniji. 

Udeležence je vedno »zasula« z zanimivimi vsebinami s področja glasbe, ljudskih pesmi, prebirali so legende, navduševala jih je za branje v slovenščini ter jim iz Ljubljane in knjižnice nosila knjige za branje. »Bili so navdušeni za obiske turističnih znamenitosti v Sloveniji in za kulinarične zanimivosti, Slovenijo so res začutili. Moj način poučevanja je bil marsikomu navdih za kulturno ustvarjalnost.«

Rada sem poučevala, moj pouk je bil res dinamičen, živ, prilagajala sem ga potrebam in željam vsakega posameznika, poskušala sem narediti ure pouka zanimive za udeležence. (Dragica Motik)

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije Dragica Motik sodeluje kot članica strokovnega sveta in upravnega odbora, organizacijskega odbora za pripravo mednarodne konference Vzgoja za ljubezen do domovine in države, je izvajalka seminarjev ter delavnic za učitelje in starše, je tudi avtorica strokovnih člankov za strokovno revijo Vzgoja.

Meni, da ne bi smela določenih znanj, izkušenj ali veščin držati samo zase, podati jih mora naprej. »Nič dobrega ne sme biti zakrito, z dobrim delamo dobro in dobro se širi.« Tudi zato prav zdaj sodeluje pri pripravi tretje mednarodne konference z naslovom Vzgoja za ljubezen do domovine in države s podnaslovom Odgovorno ohranjajmo slovensko identiteto. 

»To je zame velik izziv in rada sem se vključila oziroma so me z veseljem moji kolegi, člani Društva katoliških pedagogov Slovenije, sprejeli medse. Še več, predlagali so me za nagrado, ker so pri sedanjem skupnem delu zaznali vsebino, obsežnost in pomen mojega večdesetletnega zavzetega dela na različnih področjih. Te izkušnje, znanja in veščine danes lahko z njimi nadgrajujem pri novih nalogah.«

Imela sem zelo širok krog odličnih sodelavcev, brez katerih ne bi zmogla udejanjati načrtov na projektih in nalogah, ki sem si jih sama postavila ali pa so mi bile naložene. Za vse sem poiskala najboljše strokovnjake na posameznih področjih, s katerimi sem lahko vse to z veseljem opravljala in jih tudi uspešno naredila. (Dragica Motik) 


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Družina (43/2021). 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh