Zapri
Iskanje

O uporabi mask v cerkvah odloča duhovnik

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 04. 2022 / 08:18
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2022 / 08:41
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

O uporabi mask v cerkvah odloča duhovnik

O uporabi mask v cerkvah odloča duhovnik
Maske v cerkvah odslej le še po presoji duhovnika. FOTO: Tatjana Splichal
Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je na podlagi vladne odločitve, ki je določila obvezno uporabo zaščitnih mask le še na področju zdravstvene dejavnosti in pri tistih izvajalcih socialno varstvene dejavnosti, ki izvajajo nastanitev, sporočila, da se duhovnik sam odloči, ali se v cerkvi uporabljajo maske ali ne.

Izvajanje verskih obredov je dovoljeno brez izpolnjevanja pogoja PCT, pri čemer morajo verniki, glede na to, da je virus še vedno prisoten med nami, pri obredih upoštevati nekatere ukrepe. Določena navodila je SŠK posredovala tudi za maše in obrede velikonočnega tridnevja.

Vsa bogoslužja in pobožnosti kot pred epidemijo

»Duhovniki lahko uvedejo vsa bogoslužja in pobožnosti svetega velikonočnega tridnevja kakor pred epidemijo (molitvena ura po sveti maši na veliki četrtek in bogoslužju na veliki petek, češčenje svetega Rešnjega Telesa v Božjem grobu, blagoslov velikonočnih jedi, blagoslov ognja oz. gobe, obred vstajenja z vstajenjsko procesijo),« pri čemer morajo vsi udeleženci upoštevati določila iz splošnih navodil pojasnjuje SŠK. Več o splošnih navodilih v nadaljevanju članka.

Pri tem upošteva velikost cerkve, pričakovano število vernikov in druge okoliščine. (SŠK o duhovnikovi odločitvi glede uporabe mask v cerkvah)

Pri umivanju nog naj bo zastopano čim širše Božje ljudstvo

Po navodilu papeža Frančiška se na veliki četrtek, kjer bo potekal obred umivanja nog, priporoča zastopanost čim širšega Božjega ljudstva. Sveti oče določa, naj »skupino vernikov, ki predstavljajo raznolikost in edinost vsakega dela Božjega ljudstva, sestavljajo tako moški kot ženske, poročeni kot samski, izobraženi kot manj izobraženi, zdravi in bolni, mladi in ostareli.«

Letošnje petkovo češčenje križa še brez poljubljanja. FOTO: Tatjana Splichal

Dodana prošnja

SŠK priporoča, naj se, kjer je možno, po župnijah na veliki petek bere pasijon po vlogah. »Po IX. slovesni prošnji na veliki petek duhovnik doda prošnjo za mir v Ukrajini in drugod po svetu, kjer divjajo vojne in druge oblike nasilja, lakota ter izkoriščanje.

Pri slovesnih prošnjah za vse potrebe (glede na okoliščine lahko kakšno tudi izpustimo) duhovnik na koncu doda še naslednjo prošnjo (iz leta 2021): IX b. Za preizkušane v času epidemije in IX c. Za mir v Ukrajini in po svetu Ob tem dodajajo, da pri češčenju križa poljubljanje križa ni dovoljeno, temveč naj se ga počasti le s poklekom ali priklonom.

Blagoslovljena voda v kropilnikih

»Po velikonočni vigiliji duhovniki lahko vrnejo blagoslovljeno vodo v kropilnike pri vstopu v cerkev, medtem ko razkužilo ostane obvezno ob vstopu in izstopu iz bogoslužnega prostora.«

Verniki spet lahko sedijo v vsaki klopi. FOTO: Tatjana Splichal

Uporaba mask po župnikovi presoji

SŠK pojasnjuje, da je treba zagotavljati minimalni možni stik med udeleženci in ohranjati primerno razdaljo. Obvezno je redno prezračevanje/ventiliranje prostorov (npr. odprta okna), v katerih se izvaja dejavnost. Glede na to, da je vlada »odpravila uporabo mask v zaprtih prostorih, župnik oz. duhovnik odloči ali se v cerkvi uporabljajo maske ali ne. Pri tem upošteva velikost cerkve, pričakovano število vernikov in druge okoliščine.«

Verniki spet v vsaki klopi

Ob tem ostaja obvezno razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov. »Ponovno se uvede pozdrav miru na dosedanji način: v roke sežemo »samo sebi najbližjemu« (Navodilo o zakramentu odrešenja, št. 72). Verniki lahko sedijo v vsaki klopi.«

Obhajanje na roke

Duhovniki se pri somaševanju obhajajo s sveto Rešnjo Krvjo s pomakanjem, nadaljuje SŠK. »Vernike se obhaja na roke. Tisti, ki želijo sveto obhajilo prejeti na usta, naj pristopijo na koncu. Delivec obhajila mora med obhajanjem nositi zaščitno masko ter si mora pred obhajilom in po njem razkužiti roke.«

Delivec obhajila mora med obhajilom nositi zaščitno masko. FOTO: Tatjana Splichal

Zaščitna maska pri spovedi

Duhovnik in vernik morata pri zakramentu svete spovedi nositi zaščitno masko. Pri podeljevanju zakramentov svetega krsta, svete birme ali poroke se smiselno upoštevajo predhodna določila. Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno brez izpolnjevanja pogoja PCT, prav tako individualna duhovna oskrba, še dodajajo v SŠK.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh