Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob Lipi sprave molili za vse žrtve revolucije in vojne

Za vas piše:
STA
Objava: 03. 11. 2017 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ob Lipi sprave molili za vse žrtve revolucije in vojne

Društvo Združeni ob Lipi sprave je ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah pripravilo molitev za žrtve revolucije in vojne.

Foto: Tatjana Splicahl

Društvo Združeni ob Lipi sprave je v četrtek, 2. novemrba, ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah pripravilo molitev za vse žrtve revolucije in vojne. "Pogosto govorimo o spravi in miru med nami, in to je potrebno," je v nagovoru poudaril predsednik društva Janez Juhant. Po njegovih besedah se moramo spominjati žrtev, "da jim vrnemo dostojanstvo, ki jim pripada".

Juhant je tudi izpostavil, da mora žrtvam revolucionarnega in vojnega nasilja vrniti dostojno ime država, če je demokratična in spoštuje človekove pravice. "Vrniti ga jim mora tudi vsak državljan, če je osveščen demokrat in pošten človek. Svoj mir bomo našli mi, ko jih bomo dostojno pokopali in jim tudi po svojih človeških izročilih dali dostojno mesto na grobu ter v našem osebnem in narodnem spominu," je povedal.

To po Juhantovih besedah ni le naloga kristjanov in verujočih, "pač pa zadeva nas vse državljane in celotno skupnost, vso državo". Predsednik društva Združeni ob Lipi sprave je ob tem spomnil na zapis zgodovinarja, da je bilo 20. stoletje res čas skrajnosti, a te skrajnosti so počeli oziroma povzročili ljudje s imenom in priimkom, čeprav so se skrili za zveneča gesla kot narod, razred, partija in podobno.

"Z njimi pa so le opravičevali svoj prestop ustaljenih človeških moralnih meril in spodobnosti," je opozoril Juhant. Dejal je, da nekateri še kar častijo "te človeške bogove oziroma malike v človeški podobi, čeprav so prizadeli toliko gorja, trpljenja in obupa svojim rojakom, nedolžnim človeškim bitjem".

Njihovi nasledniki pa se po Juhantovih besedah "še danes nespoštljivo obnašajo do teh žrtev".

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh