Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob lipi sprave v spomin na žrtve revolucije

Za vas piše:
STA
Objava: 03. 11. 2016 / 08:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ob lipi sprave v spomin na žrtve revolucije

Združeni ob Lipi sprave so se na ljubljanskih Žalah spomnili vseh žrtev revolucije in vojne.

Foto: Tatjana Splichal

Predstavniki društva Združeni ob Lipi sprave so se v sredo, 2. novembra, na spominski slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah spomnili vseh žrtev revolucije in vojne. Pravični se morajo zasvetiti tudi v naših srcih, da bomo vsi dosegli mir in spravo, je v nagovoru poudaril predsednik društva Janez Juhant. Ob lipi so položili venec in molili za rajne.

Juhant je nagovor začel z navedbo iz svetopisemske Knjige modrosti, ki pravi, da so "duše pravičnih v božji roki", in ne v človeških rokah. Mnogi si predstavljajo, da so življenja ljudi v njihovih rokah, popolnoma pa so lastili življenja totalitarni oblastniki, je opomnil. Tako so si po besedah Juhanta tudi "samozvanci med vojno in po vojni vzeli pravico, da si lastijo življenja naših ljudi". "Pravični so zastavili svoja življenja, ker je bilo 'njih upanje prežeto z nesmrtnostjo'. Zgodovina jim daje prav, saj obsoja zločinskost totalitarizmov," je dejal.

Kot je opozoril Juhant, si totalitarni tirani po svetu ponekod še zdaj prilaščajo življenja. "Ob vseh žrtvovanjih življenj se moramo vprašati, zakaj smo še vedno družba, v kateri so možne te zlorabe. Bog, gospodar življenja, nam je življenje podaril in nihče nam ga ne bi smel vzeti," je poudaril. Sicer pa po besedah Juhanta bitka za življenje ni nikoli hitro dobljena. V vsakem izmed nas se razodeva ločnica med službo življenju ter gospodovanjem nad svojim in življenji drugih. "Le življenje, ki pade v zemljo, obrodi sad, medtem ko gospodovalnost nad drugimi pomeni izgubo življenja. A pravični se vse bolj svetijo." Spoznati in priznati si moramo, da jih je treba pokopati z osebnim človeškim dostojanstvom in jim vrniti onečaščeno ime, je poudaril.

To je po njegovih besedah povezano tudi s priznanjem lažnega herojstva onih, ki so mislili, da gospodujejo nad življenji. Le kdor služi Bogu, torej resnici, pravičnosti in ljubezni, "bo deležen milosti in usmiljenja". To je upanje pravičnih in ostaja upanje nas vseh, je sklenil Juhant.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh