Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob papeževem rojstnem dnevu maša z nemškimi škofi in koncert

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 13. 04. 2012 / 07:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ob papeževem rojstnem dnevu maša z nemškimi škofi in koncert

16. aprila somaševanje škofov z Benediktom XVI. v Pavlinski kapeli Apostolske palače, 20. aprila koncert orkestra Gewandhaus iz Leipziga, na katerem sodeluje tudi slovenska mezzosopranistka Bernarda Fink Inzko.

Ob 85. rojstnem dnevu bo sloviti simfonični orkester Gewandhaus iz Leipziga papežu Benediktu XVI. zaigral ‘podoknico’. 20. aprila bodo glasbeniki v vatikanski dvorani za avdience izvedli ‘Hvalnico’, simfonično kantato Felixa Mendelssohna-Bartholdyja. Že v ponedeljek, 16. aprila, na papežev dejanski rojstni dan, pa bodo svetemu očetu čestitke izrekli nemški škofje in nekatere osebnosti in bavarskega javnega življenja. Škofje bodo s predsednikom Nemške škofovske konference Robertom Zollitschem na čelu dopoldne v Pavlinski kapeli Apostolske palače skupaj z Benediktom XVI. darovali slovesno sveto mašo, ki se je bo udeležila tudi bavarska delegacija pod vodstvom predsednika tamkajšnje vlade Horsta Seehoferja.

Po zaključku bogoslužne slovesnosti bo papež v zasebno avdienco sprejel nemške škofe, zatem predsednika bavarske vlade, nato pa še ostale člane delegacije. Škofe iz južne Nemčije bo poleg nadškofa Zollitscha spremljal tudi upokojeni münchenski nadškof kardinal Friedrich Wetter. Nadškof Wetter je leta 1982 na položaju münchenskega nadškofa nasledil Josepha Ratzingerja.

Nemške škofe je na potovanje v Vatikan povabil predsednik Freisinške škofovske konference, kardinal Reinhard Marx, ki je izrazil veselje, da se bo delegaciji pridružil tudi predsednik bavarske vlade. V ponedeljek popoldan veleposlanik Zvezne republike Nemčije pri Svetem sedežu, Reinhard Schweppe, in predsednik bavarske vlade za vse goste prirejata slovesen sprejem.

Kot je poudaril nadškof Zollitsch, je papež Benedikt XVI. eden največjih živečih teologov katoliške Cerkve. Teološke misli zna oblikovati in izraziti na način, ki je razumljiv številnim vernikom. Benedikt XVI. je navdušen nad lepoto vere. Papež prepoznava znamenja časa in nanje opozarja v luči evangelija.

Po oceni nadškofa Zollitscha je za papeža osrednje vprašanje verovanja v današnjem času. Pred kuliso močne sekularizacije in malodane neomejeno versko ponudbo Benedikt XVI. poudarja potrebo po novi evangelizaciji. Pomembno je tudi na novo preučiti izsledke drugega vatikanskega cerkvenega zbora in jih prenesti v sodobni čas, poudarja Zollitsch.

Orkester Gewandhaus iz Leipziga bosta v Rim spremljala predsednik saške vlade Stanislaw Tillich in leipziški nadžupan Burkhard Jung. Simfonični orkester iz Leipziga velja za enega najuglednejših tovrstnih sestavov na svetu. Na rojstnodnevnem koncertu v Vatikanu bo nemške glasbenike vodil dirigent Riccardo Chailly, glasbeni večer pa bodo sooblikovali nemški radijski zbor MDR-Rundfunk, zbor koncertne hiše Gewandhaus, sopranistki Bernarda Fink Inzko in Luba Organosova ter tenorist Steve Davislim.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh