Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob pogrebu Desmonda Tutuja: »Bil je brat med brati«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 01. 2022 / 20:52
Oznake: Svet, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.01.2022 / 20:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob pogrebu Desmonda Tutuja: »Bil je brat med brati«
»Bil je naš moralni kompas in naša narodna zavest, duhovni oče našega novega naroda. Zapustil nam je izjemno dediščino.« FOTO: Vatican Media

Ob pogrebu Desmonda Tutuja: »Bil je brat med brati«

Ob današnjem pogrebu južnoafriškega zaslužnega nadškofa, Nobelovega nagrajenca za mir in velikega borca proti apartheidu ter za pravičnost, enakopravnost in nenasilje Desmonda Tutuja v katedrali sv. Jurija v Cape Townu se je s svojimi spomini na pokojnega oglasil tudi kardinal Wilfrid Fox Napier.

Kardinal Napier, zaslužni nadškof Durbana, je sodeloval s Tutujem v prizadevanjih zoper režim apartheida, v pogovoru za Radio Vatican pa je pojasnil, da ga je s pokojnim Nobelovcem družilo dolgoletno prijateljstvo in sodelovanje na mnogih ravneh. Opisal ga je kot toplo, prijazno, skrajno dostopno, na trenutke tudi nagajivo osebo, ki pa se ni bala stopiti v ospredje in jasno in odločno zagovarjati stališč Cerkve v pogajanjih z državnimi oblastmi.

Timski igralec in vezni člen

Desmond Tutu je bil po kardinalovih besedah ključni vezni člen različnih frakcij znotraj gibanja za človekove pravice temnopolte večine v Južnoafriški republiki, ki jih je pozval, naj se združijo, da bi lahko v pogajanjih z vlado še glasneje predstavljali glas ljudstva. Kot poudarja Napier, je bil Tutu pravi »timski igralec«, ki je skrbel, da so vse vpletene strani razumele, kaj je na kocki.

Podoba Desmonda Tutuja na katedrali v Cape Townu. FOTO: Vatican Media

Brat med brati

Kardinal Napier je izpostavil še en pomemben vidik – Tutujevo globoko predanost ekumenskemu gibanju in odnosom, ki jih je stkal in negoval z drugimi Cerkvenimi voditelji. »Bil je brat med brati,« je dejal Napier in dodal, da je, čeprav je dajal izjave sam, vselej deloval enotno in v sozvočju z drugimi in se vedno zavedal pomembnosti, da je del »ekipe« Cerkvenih voditeljev.

Ključna vloga verskih voditeljev

Vloga verskih voditeljev v Južni Afriki v dolgih temačnih letih boja za pravičnost je bila ključna, Tutu pa splošno priznan kot ena najmočnejših sil za nenasilje v tem procesu. Kardinal Napier je ponovil, da je pokojni znal še tako pregreto stanje spremeniti v priložnost za molitev, ljudje, ki jih je gnala želja po takojšnji uporabi orožja, pa so naredili korak nazaj in dopustili možnost pogajanj.

Skromen in preprost pogreb

Današnji pogreb Desmonda Tutuja je bil, skladno z željami pokojnika, skromen, preprost in večinoma v družinskem krogu, vendarle pa tudi z udeležbo nekaterih visokih gostov, južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je tako v govoru dejal: »Bil je naš moralni kompas in naša narodna zavest, duhovni oče našega novega naroda. Zapustil nam je izjemno dediščino.«

Nalaganje
Nazaj na vrh