Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poslovil se je Nobelov nagrajenec Desmond Tutu

Za vas piše:
T. M.
Objava: 26. 12. 2021 / 09:20
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.12.2021 / 16:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poslovil se je Nobelov nagrajenec Desmond Tutu
Desmond Tutu (7. oktober 1931 – 26. december 2021). FOTO: Wikipedija

Poslovil se je Nobelov nagrajenec Desmond Tutu

Umrl je Desmond Mpilo Tutu, prvi južnoafriški temnopolti nadškof in velik nasprotnik apartheida, ki je leta 1984 prejel Nobelovo nagrado za mir.

Tutu je v letih 1985 in 1986 služboval kot škof Johannesburga, v letih od 1986 do 1996 pa kot nadškof Cape Towna, kar je najpomembnejši položaj v južnoafriški anglikanski Cerkvi. Med drugim je bil imenovan za predsednika komisije za resnico in spravo, ki je bila ustanovljena za obravnavo grozodejstev apartheida. 

Ob Nelsonu Mandeli je bil eden najpomembnejših borcev za človekove pravice temnopolte večine in glasen nasprotnik apartheida.

Leta 1984 je Desmond Tutu za svoja prizadevanja po rasni enakopravnosti prejel Nobelovo nagrado za mir.

»Smrt zaslužnega nadškofa Desmonda Tutuja je novo poglavje v poslavljanju od generacije izjemnih Južnoafričanov, ki so nam zapustili svobodno Južno Afriko,« je danes po poročanju tujih medijev sporočil južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa. 

Desmond Tutu si je za svoj življenjski cilj zadal »demokratično in pravično družbo brez rasnih delitev«, kot so o njem zapisali na uradni spletni strani Nobelove nagrade. 

Številni voditelji so ob smrti Tutuja poudarili njegovo veličino v boju proti apartheidu, spomnil se ga je tudi papež Frančišek. Sveti oče je ob smrti nadškofa Tutuja izrazil veliko žalost in iskreno sožalje njegovi družini in bližnjim, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. V sožalnem pismu je spomnil, da se je Tutu ob svojem služenju evangeliju zavzemal za rasno enakost in spravo v svoji rodni Južni Afriki.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh