Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob začetku leta 2023

Brane Senegačnik
Za vas piše:
Brane Senegačnik
Objava: 31. 01. 2023 / 14:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2023 / 14:17
Ob začetku leta 2023
FOTO: Tatjana Splichal

Ob začetku leta 2023

Pravijo, da je v novem letu dobro za starim pospraviti. Na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU smo tako v delovno leto 2023 vstopili z javno predstavitvijo dogajanj in sprememb na osrednjem slovarskem portalu Fran v zadnjih treh letih.

Po dveh pandemijskih letih je bila to prva predstavitev v živo, zato smo pripravili pregledno, vsebinsko poglobljeno predstavitev, ki je izzvenela v druženju in spoznavanju dela posameznih sekcij. Razkropljeni po različnih sekcijah marsikdaj slabo poznamo dogajanje pod domačo streho in delo drug drugega, saj prevečkrat gledamo na to osrednjo slovensko jezikoslovno raziskovalno ustanovo, ki se ukvarja z raziskovanjem in opisovanjem slovenskega jezika v vseh njegovih razsežnostih, zgolj v kontekstu lastnega dela in raziskovalnih zanimanj.

Na inštitutu trenutno deluje okoli 50 raziskovalcev jezikoslovcev, katerih delo je organizirano v šestih sekcijah, tj. v leksikološki, pravopisni, terminološki, dialektološki, etimološko-onomastični sekciji in sekciji za zgodovino slovenskega jezika, imamo pa tudi svoj Jezikovnotehnološki razvojni center, fonolaboratorij in knjižnico. Krov ZRC SAZU sicer delimo še s 16 raziskovalnimi inštituti.

Naša temeljna dela so na slovarskih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh