Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obama: Zmaga politike nad znanostjo?

Objava: 10. 03. 2009 / 10:37
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obama: Zmaga politike nad znanostjo?

Ameriški kardinal Justin Rigali, predsednik odbora Za življenje pri ameriški škofovski konferenci, obsoja odločitev predsednika Obame za razširjeno zvezno financiranje raziskav izvornih celic.V svoji izjavi kardinal predsednikovo odločitev označuje kot ‘žalostno zmago politike nad znanostjo in etiko’.

Ameriški predsednik je namreč včeraj v skladu z napovedmi spremenil politiko svojega predhodnika Georgea Busha glede financiranja raziskav izvornih celic človeških zarodkov.

Obamov ukrep dovoljuje, da zvezni proračunski denar pride do linij izvornih celic človeških zarodkov, ki so bile ustvarjene brez denarja iz zveznega proračuna. Proračunska sredstva za zdaj še vedno ne bodo smela financirati ustvarjanja novih linij.

Po kardinalovih besedah je ta odločitev moralno sporna, saj dopušča uničevanje nedolžnega človeškega življenja, s čimer ranljiva človeška bitja obravnava kot ‘pridelek, ki ga je potrebno požeti’. Obenem ne upošteva vrednot milijonov Američanov, ki nasprotujejo vsakršnim raziskavam, v katerih je potrebno žrtvovati človeško življenje.

Bush je avgusta leta 2001 dovolil nadaljevanje financiranja raziskav na dotlej ustvarjenih 21 linijah izvornih celic človeških zarodkov, prepovedal pa vsako nadaljnje financiranje. Bush verjame, da se človeško življenje začne že ob spočetju in je njihovo uničevanje za znanstvene raziskave najmanj nemoralno. Podporniki raziskav pa so vedno trdili, da gre le za zarodke, ki so tako ali tako predvideni za uničenje.

Kardinal Rigali v svoji izjavi navaja pismo predsednika ameriške škofovske konference, kardinala Francisa Georgea, v katerem je predsednika Obamo prosil, naj zveznega financiranja raziskav izvornih celic ne dovoli. Kardinal George tovrstne raziskave na tej točki označuje kot ‘še posebej nesmiselne’. Mnogi znanstveniki namreč trdijo, da uporaba izvornih celic zarodkov ne pripomore bistveno k razvoju raziskav. Uporaba odraslih izvornih celic naj bi ravno tako prinesla pozitivne rezultate.

Po besedah kardinala Georgea bi morala vlada, če želi vlagati v znanstveni napredek medicine in oglaševati moralno nesporno znanost, zvezni denar porabiti na tak način, da se z njim lahko strinjajo vsi davkoplačevalci.

Tudi Vatikan se je že odzval na odločitev ameriškega predsednika in jo označil za globoko nemoralno, predsednik Sveta za raziskavo družine Tony Perkins pa je dejal, da gre za zaušnico vsem Američanom, ki so proti uničevanju zarodkov. Perkins verjame, da je uporaba človeškega življenja za znanstvene raziskave neetična in tega davkoplačevalci ne bi smeli podpirati.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh