Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Občina Krško odslej mestna občina

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 04. 12. 2021 / 10:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2021 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Občina Krško odslej mestna občina
V Krškem so si za pridobitev statusa mestne občine prizadevali že od leta 2005 FOTO: Rasto Božič/STA

Občina Krško odslej mestna občina

Občina Krško se po novembrski odločitvi državnega zbora danes priključuje enajstim slovenskim mestnim občinam.

V Krškem so si za pridobitev statusa mestne občine prizadevali že od leta 2005, v dveh poskusih za njegovo pridobitev pa so bili neuspešni. Ob današnji spremembi statusa menijo, da je to zgodovinska pridobitev in trenutek, kot je za STA povedal krški župan Miran Stanko.

Pridružitev klubu slovenskih mestnih občin naj bi pomenila tudi premik k lažjemu reševanju občinskih razvojnih izzivov.

Pridobitev statusa mestne občine je po županovih besedah pomembna tudi za širše območje Posavja, kjer si že več let prizadevajo, da bi med načrtovano regionalizacijo države presegli zdajšnji status statistične regije in postali samostojna pokrajina Posavje.

Pokrajine naj bi namreč oblikovali ob osrednjih mestnih občinah in s podelitvijo statusa mestne občine Občini Krško naj bi to laže dosegli. Pridružitev klubu slovenskih mestnih občin po oceni župana Stanka pomeni tudi premik k lažjemu reševanju občinskih razvojnih izzivov.

V Krškem ob današnjem zgodovinskem trenutku ne pripravljajo posebne slovesnosti.

V Krškem danes sicer ne pripravljajo posebne slovesnosti. Mestna občina Krško bo z nekaj več kot 26.200 prebivalci med 12 mestnimi občinami od spodaj navzgor zasedla četrto mesto, od nje so manjše mestne občine Ptuj, Murska Sobota in Slovenj Gradec.

Mestna občina Krško leži v jugovzhodni Sloveniji, kjer se dolina Save razširi v prostrano Krško polje. Od Ljubljane je oddaljena sto kilometrov, od Zagreba pa okoli petdeset. Območje Krškega ima bogato poselitveno zgodovino, ki sega globoko v prazgodovinski čas. Krško je tržne pravice dobilo leta 1391, mestne pa leta 1477. Danes ima približno 7.200 prebivalcev in velja za osrednje mesto Posavja ter občinsko središče.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh