Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Občni zbor Škofijske karitas Ljubljana

Objava: 01. 03. 2005 / 10:53
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Občni zbor Škofijske karitas Ljubljana

V okviru akcije Družina smo razdelili 4.583.197,00 SIT. Akcija je že ustaljena oblika pomoči prosilcem, katerih stiske presegajo oblike in višine pomoči, ki jih nudijo župnijske karitas. Letos smo šestinšestdesetim družinam pomagali pri nakupu kurilnega olja, bele tehnike, gradbenega materiala in pri plačilu položnic.

Zavod sv. Stanislava, 26. februar 2005

Občnega zbora Škofijske karitas Ljubljana se je udeležilo več kot tristo prostovoljcev iz 92 župnijskih karitas. V imenu službeno zadržanega nadškofa msgr. Alojza Urana se je občnega zbora udeležil ljubljanski pomožni škof msgr. Andrej Glavan, ki je sodelavce Karitas pozdravil z besedami: »Vi delate naše krščanstvo prepričljivo. Uboge boste imeli vedno med seboj. Tudi v razviti Evropi, v katero smo vstopili, ljudje potrebujejo materialno in duhovno pomoč, bratsko besedo, ki dviga in daje pogum za življenje.« Kot gostje so zbor pozdravili g. Simon Tull (Caritas Mainz, Nemčija), g. Ilija Marinović (Kolibe, Bosna in Hercegovina, prejemniki pomoči v akciji Topli dom) in predstavnik Rdečega križa Slovenije g. Ivan Hvala. S pisnimi pozdravi so se na udeležence obrnili predsednik Slovenske škofovske konference in predsednik Slovenske karitas mariborski škof dr. Franc Kramberger ter predstavnik Ministrstva za delo družino in socialne zadeve RS g. Grabrijan. Občni zbor je popestrilo kulturno dogajanje z glasbenim nastopom skupine Korenine in monodramo Mala pot v izvedbi igralke Anamarije Štukelj. Z zanimanjem smo spremljali tudi predavanje Urške Baloh z naslovom Evharistija v mojem življenju.

Leto 2004 je bilo za Škofijsko karitas Ljubljana uspešno. To smo ugotavljali iz pripravljene brošure, prebranih poročil in razprave na občnem zboru. Škofijska karitas povezuje 120 župnijskih karitas z več kot 1.500 prostovoljci. V letu 2004 so župnijske karitas v svoje vrste na novo vključile več kot sto prostovoljcev.
Akcije zbiranja sredstev potekajo po župnijah preko celega leta. Največ zbranih sredstev namenjamo pomoči starejšim in bolnim, socialno ogroženim družinam in posameznikom, družinam z več otroki, brezdomcem, slepim in slabovidnim, odvisnikom in otrokom v stiski. V lanskem letu smo s hrano in plačilom položnic pomagali 10.688 prosilcem. Nakupu hrane za pakete in higienske potrebščine smo namenili 40.719.381,00 SIT, pomoči prosilcem pri plačilu položnic za dodatno zavarovanje, elektriko, vodo, plin in stanovanje pa 42.415.982,00 SIT.

V okviru akcije Družina smo razdelili 4.583.197,00 SIT. Akcija je že ustaljena oblika pomoči prosilcem, katerih stiske presegajo oblike in višine pomoči, ki jih nudijo župnijske karitas. Letos smo šestinšestdesetim družinam pomagali pri nakupu kurilnega olja, bele tehnike, gradbenega materiala in pri plačilu položnic. Tako kot prejšnja leta smo pomagali tudi otrokom pri nakupu šolskih potrebščin. S tem namenom smo razdelili 17.612.890,00 SIT in pomagali 1.448 otrokom. Že več let zapored organiziramo letovanje za tiste družine in otroke, ki bi sicer ne mogli na počitnice. Z nami je lani počitnikovalo 48 otrok in 13 družin. Pomoč posredujemo tudi potrebnim v tujini in tako smo že sedmo leto pomagali prizadetim v Bosni in Hercegovini. S postno akcijo Topli dom smo zbrali 6.569.463,00 SIT. Namenili smo jih obnovi porušenih hiš v župniji Kolibe ter nakupu moke in jabolk, ki smo jih poslali v Travnik, Zenico in Sarajevo. Dober je bil tudi odziv v akciji Lačni otrok - gradimo most solidarnosti, ki smo jo izpeljali skupaj s Škofijsko karitas Koper, v katero se je vključilo nekaj nad štirideset slovenskih šol. Poleg igrač, otroških oblačil in šolskih potrebščin smo zbrali 5.852.485,00 SIT. Uspešna je bila tudi akcija zbiranja sredstev za pomoč ob potresu v Posočju, zbranih je bilo kar 26.670.803,00 SIT.

Poleg materialne pomoči nudimo tudi pomoč brezdomcem, ostarelim, izposojamo ortopedske pripomočke in preko svetovalnice nudimo psihosocialno pomoč tistim, ki imajo težave pri vzgoji, pri medsebojnem sporazumevanju, posameznikom, ki so jih težave privedle v krizo, iz katere ne vidijo izhoda, posameznikom, ki se v delovnem okolju ne počutijo dobro, tistim, ki se ločujejo in ne morejo preboleti izgube, tistim, ki so nezadovoljni v partnerskem odnosu ali so v družini deležni nasilja s strani partnerja, mladostnikom v težavah idr. Opažamo, da tovrstne oblike pomoči iz leta v leto potrebuje in išče več ljudi.

Tone Kompare, direktor Škofijske karitas Ljubljana

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh