Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obeležujemo 20-letnico programa Zakonske in družinske terapije

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 25. 11. 2021 / 11:56
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2021 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obeležujemo 20-letnico programa Zakonske in družinske terapije
V poslanstvu Teološke fakultete je zelo pomembno področje Zakonske in družinske terapije. FOTO: Pexels.

Obeležujemo 20-letnico programa Zakonske in družinske terapije

V četrtek, 25. novembra, je potekala novinarska konferenca ob 20-letnici ustanovitve izpopolnjevalnega programa Zakonske in družinske terapije.

Današnji dogodek je bil posvečen družini in posameznikom v stiski, katerih besede in čutenja spremljajo zakonski in družinski terapevti Slovenije že 20 let. Ob tem so se pridružili tudi obeležitvi mednarodnega dneva, posvečenega boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini.

Razmišljanja o izobraževalnem popotovanju in prelomnicah v preteklosti, o pomembnosti sočustvovanja v sedanjosti in aktivnostih v prihodnosti so s poslušalci podelili prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Janez Vodičar, dekan Teološke fakultete, prof. dr. Christian Gostečnik, ustanovitelj programa Zakonske in družinske terapije, prof. dr. Tanja Repič Slavič, skrbnica programa Zakonske in družinske terapije, Urška Kranjc Jakša, predsednica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije ter  doc. dr. Saša Poljak Lukek, spec. zakonske in družinske terapije, ki je dogodek tudi povezovala. 

Na študij Zakonske in družinske terapije se je leta 2001 vpisala prva generacija študentov. 

Teološka fakulteta se ponaša z dolgo tradicijo, v njenem poslanstvu pa je zelo pomembno področje Zakonske in družinske terapije, obširen program, ki se je tekom let razvil tudi v magistrski in doktorski študij. S tem se oblikuje profil družinskega terapevta, saj so »potrebe v družbi na tem področju nedvomno velike in so postale še bolj očitne v času epidemije. Z izkazano podporo temu programu tudi na univerzi prispevamo k dobrim družbenim odnosom in izpolnjujemo svojo vizijo,« je poudaril rektor ljubljanske univerze. 

S svojim delom izvajalci Zakonske in družinske terapije opozarjajo na družbeno pereče problematike, na akademskem področju pa pripomorejo k izboljšanju celotne družbe. 

Videti človeka v luči odrešenja 

Janez Vodičar, dekan Teološke fakultete, je ob začetku svojega nagovora izrazil zahvalo Christianu Gostečniku, ki je začetnik tega programa na slovenskih tleh. »Psihologija se v Sloveniji razvija skupaj s teologijo,« je dejal dekan in poudaril, da je človeka vedno potrebno videti v »luči odrešenja«. 

Študij teologije je bil vedno usmerjen v človeka, v vsej odprtosti in celovitosti. Prav to je v dveh desetletjih svojega delovanja pokazal tudi program, kako se teologija vključuje v razumevanje človeka. Program je usmerjen tudi v iskanje novih poti, kako vključiti človeka v celostno obravnavo. 

Ob koncu svojega nagovora je prof. Vodičar vsem izvajalcem programa zaželel »raziskovalnih in pedagoških strasti«, saj s svojim delom pomagajo tudi k razvoju Teološke fakultete. 

Študij teologije je usmerjen v človeka, v vsej odprtosti in celovitosti. FOTO: Tatjana Splichal.

Ustanovitelj programa Zakonske in družinske terapije je prof. dr. Christian Gostečnik, ki je v današnjem nagovoru izpostavil nekaj temeljnih struktur, ki so navzoče v nasilnem človeku, ter problematiko družinskega nasilja, povezanost s travmo in skritim trpljenjem, ki ga doživljajo žrtve nasilnega vedenja. Ljudem lahko pomagamo tako, da jih obravnavamo s sočutjem, je izpostavil prof. Gostečnik. Enako je na psihoterapevtskem področju potrebno pristopati do nasilnega človeka. »Potrebno je verjeti vanj in preurediti njegov notranji svet.« 

Svoj pogled na pretekli dve desetletji je podala tudi prof. dr. Tanja Repič Slavič, skrbnica programa Zakonske in družinske terapije. Program Zakonske in družinske terapije je namenjen predvsem dodatnemu izobraževanju strokovnjakov, ki pri svojem delu na najrazličnejše načine sodelujejo s posamezniki, pari ali družinami. 

Za študijsko smer Zakonske in družinske terapije se odločajo posamezniki, ki prihajajo z različnih področjih: psihiatrije, zdravstva, prava, šolstva … »Dobrodošel je vsakdo, ki želi narediti nekaj zase in za druge,« je izpostavila Repič Slavičeva. 

Velik poudarek študija je na klinični praksi, povečala se je tudi izvirnost vsebin, ki zajemajo najrazličnejša življenjska področja. Izvajalci si skrbno prizadevajo, da študentom omogočajo uporabo znanj v praksi ter pridobivanje raznolikih vsebin. 

Profil zakonskega in družinskega terapevta zahteva stalno izobraževanje. FOTO: Pexels.

Repič Slavičeva je poudarila tudi strokovnost profesorjev in izvajalcev ter vključenost progama v mednarodne sheme. Študenti so po končanem študijo usposobljeni za opravljanje samostojnega dela, znajo integrirati teorijo in prakso, korektno izvajati terapevtska srečanja in ohranjati etično profesionalno držo terapevta. Zavedati pa se je potrebno, da je pri terapevtskem delu potrebno stalno strokovno izobraževanje, ki lahko pozitivno vpliva tudi na rast posameznika v njegovem osebnem življenju. 

Na študij Zakonske in družinske terapije se vsako leto prijavi več študentov, kar kaže na zelo veliko zanimanje za ta študij. 

Spregovorila je tudi Urška Kranjc Jakša, predsednica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije, ki je samostojno strokovno združenje, ustanovljeno leta 2007. Študentom nudijo podporo po študiju pri iskanju zaposlitve in dostopnost storitev uporabnikom. Vsako leto med drugim organizirajo tudi kongres z udeležbo mednarodnih strokovnjakov, na katerem si terapevti in zainteresirana javnost izmenjujejo svoje izkušnje. Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije je vključeno tudi v Evropsko združenje družinskih terapevtov (EFTA). 

Vsi sogovorniki so izpostavili zakonsko neurejenost na tem področju. Upajo in želijo si, da bi z zakonsko urejenostjo tudi psihoterapevtski poklic dobil svojo veljavo. 

»Slišimo te!« 

Današnji virtualni dogodek je nosil naslov »Slišimo te!«, s čimer so želeli organizatorji sodelovati tudi pri ozaveščanju ničelne tolerance do nasilja. S tem geslom so želeli sporočiti žrtvam nasilja, da jih slišijo. Rešitev pa je vedno pogovor in psihoterapija, k čemur lahko prispevajo tudi prek študijskega programa Zakonske in družinske terapije. 


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh