Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obeležujemo svetovni dan brajeve pisave

Za vas piše:
T. M.
Objava: 04. 01. 2022 / 10:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2022 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obeležujemo svetovni dan brajeve pisave
Louis Braille se je rodil 4. januarja 1809.

Obeležujemo svetovni dan brajeve pisave

V mesecu januarju obeležujemo dva pomembna dogodka za slepe in slabovidne, njihovo pismenost ter bralno kulturo.

Dne 4. januarja leta 1809 je bil rojen Louis Braille, izumitelj brajeve pisave (brajice), zato je Generalna skupščina združenih narodov ta dan razglasila kot svetovni dan brajeve pisave.

Poleg izuma brajice je za slepe in slabovidne v Sloveniji izrednega pomena delo Minke Skaberne, ki je »z organiziranjem prepisovanja knjig v brajico omogočila ustanovitev prve in edine knjižnice za slepe in slabovidne pri nas, ki deluje še danes,« kot so zapisali na uradni spletni strani Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. 

Številni dogodki 

V mesecu januarja se bodo v organizaciji Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije zvrstili številni dogodki. 

V petek, 7. januarja 2022, bodo ob 10. uri v okviru tradicionalne Petkove zoom kavice počastili 172. letnico smrti Luisa Brailla. Z Evgenom Bavčarjem in Rokom Janežičem se bodo pogovarjali o pomenu brajice v današnjem času.

Drugi teden letošnjega leta bodo posvetili obeleževanju 140. obletnice rojstva Minke Skaberne (ki je bila rojena 10. januarja 1882), ustanoviteljice slovenske knjižnice za slepe, ki je velik del življenja posvečala skrbi za slepe. Dne 10. januarja 2022 bodo ob 10. uri v prostorih knjižnice slepih in slabovidnih na Kotnikovi 32 v Ljubljani odprli razstavo Sabe Skaberne, v Ljubljani živeče sorodnice.

Dne 10. januarja 2022 pa bo ob 18. uri še otvoritev razstave Onstran svetlobe. Več kot leto dni potujoča razstava likovnih in fotografskih del slepih in slabovidnih se bo za mesec dni ustavila v knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu.

V torek, 11. januarja 2022, ob 10. uri bo v prostorih Knjižnice Minke Skaberne na Kotnikovi 32 v Ljubljani predstavitev knjige Vinka Moderndorferja Sončnice. Knjigo so priredili v slepim in slabovidnim dostopne medije. 

V četrtek, 13. januarja, se bodo organizatorji ob 18. uri v knjižnici v Kranju pogovarjali s slepim Cirilom Podjedom, ki je z Minko Skaberne sodeloval pri prepisovanju knjig. Praznovanje pa bodo zaključili v petek, 14. januarja 2022, ko se bodo na Petkovi Zoom kavici pogovarjali o Minki Skaberne z ljudmi, ki so jo osebno poznali.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh