Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodni dan invalidov

Za vas piše:
T. M.
Objava: 03. 12. 2021 / 10:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.12.2021 / 10:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodni dan invalidov
Mednarodni dan invalidov obeležujemo 3. decembra. FOTO: Pexels.

Mednarodni dan invalidov

»Invalidom je treba omogočiti polnopravno vključevanje v družbo.«

Tako ob današnjem mednarodnem dnevu invalidov pozivajo organizacije, ki skupnost invalidov predstavljajo. S tem namenom je treba odstraniti tako ovire v fizičnem kot družbenem okolju, k čemer nas zavezuje tudi konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov.

Enakopravni in enakovredni člani družbe 

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije želi širšo družbo spodbuditi k boljšemu razumevanju vprašanj, povezanih z invalidi. Pri tem poudarjajo pomen polne vključenosti invalidov kot enakopravnih in enakovrednih članov družbe. 

Nekatere ključne zaveze iz konvencije, ki se nanašajo na dostopnost fizičnega okolja, prevoza, informacij in komunikacij, ostajajo neuresničene. 

Invalidi se v vsakdanjem življenju še vedno srečujejo s številnimi ovirami in diskriminacijo, ki jim preprečujejo, da bi uživali temeljne pravice, določene v mednarodnih in nacionalnih pravnih aktih, ugotavlja Svet za invalide. 

Okrevanje družbe in gospodarstva po koncu epidemije naj bo priložnost, da s sodelovanjem invalidov zgradimo vključujoč svet. 

»Enakopravno vključevanje invalidov, ustvarjanje vključujočega življenjskega okolja, izobraževanje za razumevanje različnosti in človeški odnos do slehernika so osnovna slika družbe, ki jo moramo graditi po epidemiji covida-19,« je poudaril varuh človekovih pravic Peter Svetina

Generalna skupščina Združenih narodov je 3. december razglasila za mednarodni dan invalidov oktobra 1992. Z njim je želela spodbuditi razumevanje problematike invalidnosti ter okrepiti podporo javnosti pri zavzemanju za dostojanstvo, pravice in blaginjo invalidov.

Univerzalna dostopnost in odpravljanje ovir sta ključnega pomena za zagotovitev polnopravne udeležbe invalidov v družbi tudi po mnenju ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja

Ob mednarodnem dnevu invalidov so v Državnem zboru odprli fotografsko razstavo Zveze društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije z naslovom Ujeti trenutki v znamenitostih in lepotah domačega kraja. Z razstavo želijo spodbuditi razumevanje problematike invalidnosti.


Nalaganje
Nazaj na vrh