Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obeležujemo svetovni dan tuberkuloze

Za vas piše:
T. M.
Objava: 24. 03. 2022 / 14:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2022 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obeležujemo svetovni dan tuberkuloze
Svetovni dan tuberkuloze obeležujemo 24. marca. FOTO: Pexels

Obeležujemo svetovni dan tuberkuloze

Svetovni dan tuberkuloze je namenjen ozaveščanju javnosti o eni najbolj smrtonosnih nalezljivih bolezni na svetu, ki še danes v svetu predstavlja velik problem.

Letošnji svetovni dan z geslom »Vlagajmo v odpravo tuberkuloze« izpostavlja potrebo po vlaganju v aktivnosti za izkoreninjenje bolezni.

Bolezen, ki primarno prizadene pljuča 

Tuberkuloza je nalezljiva bolezen pljuč, ki primarno prizadene pljuča. »Tuberkuloza še danes predstavlja velik problem zaradi slabe in pomanjkljive zdravstvene oskrbe, slabih življenjskih pogojev in revščine v določenih predelih sveta, širjenja HIV oz. aids okužb, vojnih razmer in problemov beguncev, brezdomcev in zapornikov,« so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Negativen učinek epidemije koronavirusa 

Cilj letošnjega svetovnega dneva je tudi opozoriti na negativen učinek epidemije covida-19, ki je ogrozila dosežen napredek pri odpravi tuberkuloze. V letu 2020 je bilo namreč več smrti zaradi tuberkuloze kot leto pred tem, prav tako je bilo prepoznanih in zdravljenih manj primerov bolezni, manj oseb pa je tudi prejelo preventivna zdravila.

Po ocenah strokovnjakov je v letu 2020 za tuberkulozo zbolelo skoraj 10 milijonov ljudi, umrlo pa jih je milijon in pol.

Dogajanje na vojnih območjih in migracije 

K neuspešnosti odprave te nalezljive bolezni vplivata tudi dogajanje na vojnih območjih in povečane migracije ljudi, med katerimi je večja možnost prenosa tuberkuloze. Zato strokovnjaki poudarjajo, da je »za zagotovitev zdravljenja potrebna dobra državna strategija ter da bo večje vlaganje v zdravljenje tuberkuloze na svetovni ravni rešilo na milijone življenj in pospešilo konec epidemije tuberkuloze«. 

Nujna zdravstvena zaščita in oskrba

Na spletni strani Univerzitetne klinike Golnik so zapisali, da je »zaradi prihoda večjega števila beguncev iz Ukrajine, kjer je tuberkuloza še vedno pogosta bolezen, nujno, da se z namenom vzdrževanja dobre epidemiološke situacije glede tuberkuloze pri nas tem osebam zagotovi enaka raven zdravstvene zaščite pri preprečevanju, odkrivanju in zdravljenju tuberkuloze kot našim prebivalcem«. 


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh