Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oberammergau: po dvoletnem zamiku znova pasijonske igre

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 05. 2022 / 14:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2022 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oberammergau: po dvoletnem zamiku znova pasijonske igre
Križanje: pasijonske igre, Oberammergau 2022. FOTO: Vatican Media

Oberammergau: po dvoletnem zamiku znova pasijonske igre

V kraju Oberammergau na Bavarskem so z dvoletnim zamikom minulo soboto s slovesnim bogoslužjem odprli 42. pasijonske igre.

Slovesno bogoslužje so obhajali münchenski kardinal Reinhard Marx, protestantski škof Heinrich Bedford-Strohm in anglikanski nadškof Thabo Makgoba iz Južne Afrike, udeležili pa so se ga tudi režiser iger Christian Stückl in številni sodelujoči. Kot poroča avstrijski Kathpress, so za glasbeno spremljavo poskrbeli pevski zbor in glasbeniki iz pasijonskega ansambla.

Kardinal Marx igralcem v pasijonu: »Vi vsi ste velikanski dar vsemu svetu.«

Mašni nagovor sta skupaj pripravila kardinal Marx in škof Bedford-Strohm. Kardinal se je prebivalcem Oberammergaua zahvalil za njihovo zavezanost, da to »največjo zgodbo vseh časov« znova postavijo na oder: »Vi vsi ste velikanski dar vsemu svetu,« tako münchenski nadškof. Pasijonske igre obiskovalcem omogočajo, da spoznajo osebo Jezusa iz Nazareta in se nato odločijo, ali si želijo oblikovati življenje po njegovih vodilih.

Škof Bedford-Strohm je pojasnil, da predstava o trpljenju in smrti Jezusa ni bila le »zgodovinska igra«. V teh dneh z zgodbo o Jezusovem trpljenju spominjamo tudi na trpljenje ljudi, ki doživljajo vojno v Ukrajini. Tudi protestantski škof je pohvalil igralce, ki so šli v pripravah na igre do konca in so v predstavo vložili svoje srce in dušo. Na ta način pri gledalcih vzbujajo zanimanje za Jezusa in poskrbijo, da se jih dotakne njegovo sporočilo.

42. pasijonske igre v Oberammergauu naj bi se prvotno začele maja 2020, vendar so bile zaradi koronaepidemije preložene za dve leti.

Ob pozivu k odpovedi slehernemu nasilju je deželni protestantski škof poudaril, da orožja nikoli ne smemo blagosloviti. Opozoril pa je na dilemo, ko so ljudje na milost in nemilost prepuščeni brutalnemu nasilju napadalca oz. zavojevalca. V takšnih izrednih razmerah imajo ljudje pravico do samoobrambe.

42. pasijonske igre v Oberammergauu naj bi se prvotno začele maja 2020, vendar so bile zaradi koronaepidemije preložene za dve leti. Običaj uprizarjanja pasijonskih iger na tem območju sega v leto 1633, ko je kuga divjala po velikih delih Evrope, v kraju Oberammergau pa je zaradi nje umrlo 84 ljudi. Prebivalci so se takrat zaobljubili, da bodo pasijon uprizarjali vsakih deset let, z željo, da nihče ne bi več umrl zaradi kuge.

Do 2. oktobra so na sporedu 103 predstave, v katerih sodeluje več kot 2.000 prebivalcev tega bavarskega kraja. Pasijonske igre veljajo za enega najpomembnejših verskih in kulturnih dogodkov v Nemčiji. Leta 2010 si jih je ogledalo več kot 500.000 obiskovalcev.

Kupi v trgovini

Pasijon ubogih
Molitveniki
8,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh