Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša na Ljubljanskem gradu ob godu sv. Jurija [FOTO]

Za vas piše:
Tatjana Splichal
Objava: 24. 04. 2023 / 14:15
Oznake: Cerkev, Dogodek, Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2023 / 14:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša na Ljubljanskem gradu ob godu sv. Jurija [FOTO]
Bogoslužje ob godu sv. Jurija je potekalo na Ljubljanskem gradu. FOTO: Tatjana Splichal

Maša na Ljubljanskem gradu ob godu sv. Jurija [FOTO]

God zavetnika Ljubljane, svetega Jurija, je zbral na Ljubljanskem gradu zares lepo množico ljubljanskih meščanov. V lepem, čeprav precej vetrovnem vremenu (veter je ves čas nagajal mašnikom) so bogoslužje, ki ga je vodil pater Silvo Šinkovec, obogatili pevci župnijskega pevskega zbora župnije Moste in veterani pihalnega orkestra pod dirigentskim vodstvom Jožeta Kregarja. Omeniti velja, da so pri maši sodelovali skavti in Jakobovi romarji, pa vitezi Malteškega reda in vitezi Božjega groba. Maše so se udeležili tudi gasilci ljubljanske gasilske brigade.

Skrbnik kapele svetega Jurija na Ljubljanskem gradu pater Šinkovec je somaševal s prodekanom in stolnim župnikom Romanom Starcem, bivšim župnikom pri svetem Jakobu Albertom Bačarjem, domačinom Gregorjem Gorencem in starosto patrom Šetarjem. Že v uvodnem nagovoru je zbrane spomnil, da je zmaj, ki v mitologiji velja za sinonim zla, ostal v dolini, nas pa je sveti Jurij, ki je zmaja premagal, zbral na grajskem hribu. Pater je navzoče tako v uvodnem nagovoru kot v pridigi vabil, naj bo zavetnik mesta sveti Jurij tudi naš zgled. Zgled poguma in zvestobe. Neustrašen pogum vojaka in zvestoba prvih kristjanov krasita lik mučenca svetega Jurija. Povabil nas je, naj po Jurijevem zgledu premagujemo zlo in kot kristjani iščemo predvsem dobro v ljudeh in si prizadevamo za vstajensko veselje. Veliko poguma je treba, da v času, ko zmaj raste in se bohoti, ostanemo zvesti in živimo veselje evangelija.

Pred koncem maše je Mojca Kucler Dolinar prebrala molitev za vse prebivalce mesta Ljubljane, duhovnik pa je z Najsvetejšim blagoslovil naše glavno mesto.

Pri oznanilih se je pater Silvo Šinkovec zahvalil tudi vsem grajskim uslužbencem za pomoč pri pripravi bogoslužja. Povabil jih je, naj večkrat obiščemo kapelo svetega Jurija.

Na god svetega Jurija so se Ljubljančani od nekdaj zbirali pri sveti maši na grajskem hribu. Včerajšni množični obisk je vzbujal upanje, da se prebuja tradicija.

Oglejte si še več fotografij v spodnji fotogaleriji.


Nalaganje
Nazaj na vrh