Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obisk na Lampedusi: von der Leynova in Melonijeva obljubili izboljšave

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 09. 2023 / 18:50
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2023 / 21:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obisk na Lampedusi: von der Leynova in Melonijeva obljubili izboljšave
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni sta danes skupaj obiskali Lampeduso. FOTO: Vatican Media

Obisk na Lampedusi: von der Leynova in Melonijeva obljubili izboljšave

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni sta danes obiskali italijanski »begunski« otok Lampeduso.

Njun triurni obisk se je danes zgodaj popoldne končal s političnimi obljubami o izboljšanju razmer. Na zaključni tiskovni konferenci je Melonijeva otočanom obljubila 50 milijonov evrov: ta denar naj bi med drugim porabili za odstranitev več sto razbitih čolnov, ki ovirajo krajevne ribiče pri njihovem delu in onesnažujejo okolje, poleg tega pa je treba odstraniti smeti in izboljšati infrastrukturo.

Kot poroča avstrijski Kathpress, je Melonijeva pozvala k sklenitvi sporazumov z vsemi severnoafriškimi državami, ki mejijo na Sredozemsko morje, in k večji vključenosti Združenih narodov, da bi se spopadli z migracijskim valom, ki je v zadnjem času narasel na več kot tisoč prihodov dnevno. Na Lampedusi so bili v zadnjih dneh v pristanišču in sprejemnem centru za begunce priča kaotičnim prizorom, mestni svet je razglasil izredne razmere. Pred prihodom Melonijeve in von der Leynove je bilo z otoka v druge kraje premeščenih več tisoč beguncev.

Mi odločamo o tem, kdo pride v EU in v kakšnih okoliščinah - ne tihotapci in trgovci z ljudmi. (Ursula von der Leyen)

Tako kot Melonijeva se je tudi von der Leynova otočanom zahvalila za »neverjetno solidarnost«, ki so jo doslej pokazali do prišlekov. Skupina otočanov je sprva poskušala preprečiti visok politični obisk in je takoj po prihodu delegacije izsilila kratko spontano razpravo z Melonijevo. Von der Leynova se je na tiskovni konferenci zahvalila prebivalcem, ker so »storili vse, kar je v njihovi moči, da bi podprli moške, ženske in otroke, ki so pristali na tem otoku«. Ob tem je poudarila: »Mi odločamo o tem, kdo pride v EU in v kakšnih okoliščinah - ne tihotapci in trgovci z ljudmi.«

Predsednica Evropske komisije je na Lampedusi predstavila načrt v desetih točkah: ta vključuje ponudbo za podporo pri premestitvi migrantov v druge kraje in spodbujanje prostovoljne razporeditve v drugih državah EU. Poleg tega bo Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex bolj vključena v vračanje beguncev, ki niso upravičeni do azila v EU, okrepila pa bo tudi nadzor na morju in iz zraka, da bi preprečila tihotapljenje ljudi.

Hkrati bo EU izboljšala možnosti zakonitega priseljevanja, je obljubila von der Leynova: »Bolj bomo uspešni pri zakonitem priseljevanju, strožji bomo lahko pri nezakonitem priseljevanju.«

Sedanji dogodki kažejo, da so migracije izziv, ki se ga moramo lotiti skupaj. (papež Frančišek)

V času obiska Melonijeve in von der Leynove na Lampedusi je papež Frančišek v Vatikanu spregovoril o begunski drami v Sredozemlju. Po opoldanski molitvi na Trgu sv. Petra je v navzočnosti okoli 20.000 vernikov dejal: »Sedanji dogodki kažejo, da so migracije izziv, ki se ga moramo lotiti skupaj.« Prihodnost bo prinesla blaginjo za vse le v primeru, če bo temeljila na bratstvu, je poudaril papež.

Pri tem mora biti po njegovih besedah v središču človekovo dostojanstvo posameznikov, predvsem najranljivejših. Sam je že leta 2013 z obiskom Lampeduse mednarodno javnost opozoril na otok, ki leži okoli 150 kilometrov od severnoafriške obale.

Nalaganje
Nazaj na vrh