Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na Lampedusi molil za žrtve med begunci

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 07. 2013 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na Lampedusi molil za žrtve med begunci

Papež na Lampedusi molil za žrtve med begunci

Sveti oče se je med včerajšnjim obiskom na italijanskem 'begunskem otoku' sestal s preživelimi, v nagovoru med bogoslužjem pa je pozdravil tudi muslimanske begunce.

Med včerajšnjim srečanjem svetega očeta z begunci, ki so na Lampeduso pripluli s čolni, se je nek mlad Afričan s severa celine z nujnim pozivom za pomoč obrnil k papežu Frančišku: »Če želimo prispeti do Italije, moramo ogromno pretrpeti. Zdaj pa moramo ostati tu, ker tako predvideva zakon. Prosimo Vas, sveti oče, pomagajte nam!«

Kot je pojasnil mladenič, begunci svoje domovine zapuščajo iz političnih in gospodarskih razlogov. »Če želimo prispeti na ta varni in mirni kraj, moramo premagati številne ovire. Večkrat so nas ugrabili različni preprodajalci, ki so nas zadrževali v ujetništvu«, je po navedbah Radia Vatikan poročal mladi begunec.

Papež se je mladeniču in okoli petdesetim drugim beguncem, ki so izrekli dobrodošlico svetemu očetu, zahvalil in ob tem povedal: »Pozdravljam vse begunce, ki so tukaj na Lampedusi in se vsem zahvaljujem za gostoljubje. Danes smo se tukaj zbrali k skupni molitvi. Zato tudi ne bom preveč govoril.«Po uradnih navedbah v zbirnih taboriščih na Lampedusi trenutno prebiva 114 beguncev, 75 izmed njih je mladoletnih oseb.

Pred obalo Lampeduse je papež Frančišek pred srečanjem z begunci s čolna italijanske obalne straže v Sredozemsko morje vrgel venec, ob tem pa so se oglasile tudi sirene številnih ribiških čolnov, ki so na kratki plovbi spremljali svetega očeta. Frančišek je z vencem spomnil na okoli 20.000 beguncev, ki plovbe iz Severne Afrike v Evropo niso preživeli.

Med bogoslužjem v pristanišču otoka je papež namenil pozdrav tudi muslimanskim beguncem. »Cerkev vam stoji ob strani pri prizadevanjih za dostojnejše življenje za vas in za vaše družine«, je dejal Frančišek. V nagovoru je omenil tudi muslimanski praznik ramadan in vernikom zaželel, da bi jim post prinesel obilne duhovne sadove.

Številni begunci, ki so v upanju na boljše življenje pripluli na Lampeduso, so muslimani iz Somalije in Eritreje. Islamski postni mesec ramadan se pričenja danes, zaključi pa se 8. avgusta.

Prebivalcem Lampeduse, človekoljubnim organizacijam, prostovoljcem in varnostnim silam se je papež Frančišek zahvalil za njihovo skrb za begunce ter ob tem spregovoril o 'zgledu žive solidarnosti'.

Giusy Nicolini, županja Lampeduse, pa je papežev obisk označila kot 'zgodovinski dogodek'. Po njenih besedah bi morala tragedija beguncev in trgovina z ljudmi v Sredozemlju končno postati osrednja tema evropskih političnih razprav.

Papeževega bogoslužja na Lampedusi se je udeležilo okoli 10.000 ljudi. Po obisku tamkajšnje katoliške skupnosti se je sveti oče v zgodnjih popoldanskih urah vrnil v Rim. Obisk 'begunskega otoka' je bilo njegovo prvo pastoralno potovanje izven italijanske prestolnice.

Vir: Kathpress

Foto: news.va


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh