Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obisk sinagoge, sinoda za Bližnji vzhod in štiri potovanja

Objava: 31. 12. 2009 / 09:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obisk sinagoge, sinoda za Bližnji vzhod in štiri potovanja

Papeža in Vatikan čaka dogodkov polno leto 2010

Prvi večji dogodek za papeža Benedikta XVI. v novem letu 2010 bo obisk rimske sinagoge na bregu reke Tibere 17. januarja. Čeprav je pričakovanje obiska malce zasenčilo priznanje ‘junaških kreposti’ papeža Pija XII., ima srečanje z judovsko skupnostjo velik pomen za nadaljnji razvoj katoliško-judovskih odnosov.

Še pred zgodovinskim obiskom sinagoge bo Benedikt XVI. predstavil politično-diplomatsko bilanco, saj so 11. januarja na novoletni sprejem k svetemu očetu povabljeni vsi pri Svetem sedežu akreditirani diplomati. Prvič bo v uradni funkciji prisoten tudi predstavnik Rusije. Ob nedavnem obisku ruskega predsednika Dimitrija Medvedjeva v Vatikanu sta namreč Sveti sedež in Ruska federacija vzpostavila polne diplomatske odnose.

Osrednja tema v Vatikanu bo prihodnje leto Bližnji vzhod. Za mesec oktober je sveti oče sklical škofovsko sinodo za krizno območje, saj se mora svetovna Cerkev zavzeti za težak položaj krščanske manjšine v pradomovini krščanstva. Smernice za sinodo bo papež začrtal že junija med obiskom Cipra, kjer bodo predstavili delovni dokument.

Pred obiskom Cipra sta na programu papeževih obveznosti še dve apostolski potovanji: sredi aprila sveti oče potuje na Malto, s čimer bo uradno zaključil Pavlovo leto, saj je apostol Pavel na svoji poti iz Palestine proti Rimu pristal na tem sredozemskem otoku. Mesec dni kasneje bo papež obiskal portugalsko romarsko središče Fatimo, sredi septembra pa je predvideno štiridnevno potovanje v Veliko Britanijo. Povod zanj je razglasitev kardinala Johna Henryja Newmana (1801-1890) za blaženega, ki ga na Otoku že nestrpno pričakujejo. Med tem obiskom bo beseda najverjetneja tekla tudi o novih pravilih za prestop anglikancev v katoliško Cerkev. V novembru izdana Apostolska konstitucija zaenkrat še ni sprožila vala prestopov.

Med večje ekumenske dogodke leta 2010 šteje tudi papežev obisk evangeličansko-luteranske Cerkve v Rimu, ki je predviden 14. marca. Še naprej bodo skrbno negovali stike s pravoslavno Cerkvijo, še posebej z moskovskim patriarhatom. Ali se bliža srečanje Benedikta XVI. in patriarha Kirila I., bodisi v Rimu, v Moskvi ali pa na nevtralnem kraju, pa je zaenkrat še vprašljivo.

Do sredine junija bo trajalo Mednarodno leto duhovnikov, pobuda, ki naj bi okrepila pastoralno podobo okoli 400.000 duhovnikov po vsem svetu. Vodilna figura Mednarodnega leta duhovnikov je francoski župnik Janez Marija Vianney (1786-1859).

Duhovni vrhunec leta 2010 pa naj bi v oktobru predstavljala razglasitev nekdanjega papeža Janeza Pavla II. za blaženega. Če bo postopek do takrat zaključen, se sicer ne bodo uresničile želje vernikov, da bi poljski papež po smrti postal ‘santo subito’ (takoj svetnik), kljub temu pa bi bil to najkrajši postopek razglasitve za blaženega v novejšem času.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh